fbpx
NaslovnicaCrna GoraSumnjaju da mrlja na Skadarskom jezeru potiče od naftnih derivata

Sumnjaju da mrlja na Skadarskom jezeru potiče od naftnih derivata

Podgorica, (MINA) – Ekološki i inspektori za vode kontrolisali su na Skadarskom jezeru mrlju za koju se sumnja da potiče od naftnih derivata, saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) dodajući da je uzorak poslat na analizu u Hidrometeorološki zavod.

Iz UIP su kazali da su ekološki i inspektori za vode u srijedu, nakon obavještenja pomoćnika direktorice, da se na Skadarskom jezeru pojavila mrlja/nečistoća nošena vodenom strujom, izvršili terensku kontrolu površinskih voda jezera.

Kako se dodaje, kontrolisali su lokalitet ispod mosta Tanki rt i desnog kraka ušća Morače u jezero.

Navodi se da su vodu kontrolisali u saradnji sa zaposlenim nadzornicima Nacionalnog parka Skadarskog jezera.

“Terenskom kontrolom koja je obavljena plovilom Nacionalnog parka Skadarsko jezero (NPSJ) zapažena je mrlja sa neodređenim tragovima primjesa organskog materijala, polena i prašine i, kako se sumnja, otpadnih voda“, kaže se u saopštenju.

Iz UIP su rekli da se mrlja prostire u dužini od nekoliko stotina metara i različite je širine, u rasponu od pet-šest metara, a na pojedinim mjestima širina iznosi i više desetina metara.

„Neposrednim uvidom na licu mjesta ne može se sa sigurnošću tvrditi da se radi o naftnim derivatima, s toga je u saradnji sa Hidrometeorološki zavod uzet uzorak kako bi se izvršile potrebne analize“, navodi se u saopštenju UIP-a.

Oni su naveli da će situacija na terenu pomno biti praćena u saradnji sa službom NPSJ, i da će o svim naknadnim nalazima javnost biti pravovremeno obaviještena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Popravljena tri državna rekorda

Podgorica, (MINA) - Hitac Danijela Furtule u bacanju diska i tri državna rekorda obilježili...