fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpremni da podrže sve reforme sistema visokog obrazovanja

Spremni da podrže sve reforme sistema visokog obrazovanja

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete spremno je da podrži sve reforme koje će crnogorski sistem visokog obrazovanja suštinski uvesti u evropski prostor, poručio je resorni ministar Miomir Vojinović.

On je to kazao na sastanku sa predsjednikom Evropske Asocijacije za obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) Karlom Ditrihom, predstavnicima Evropskog registra za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (EQAR) Jolantom Silkom i Goranom Dakovićem i direktorom Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goranom Danilovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sastanak je organizovan u okviru projekta Podrške agencijama za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja u primjeni Evropskih standarda i smjernica (ESG).

“Projekat je u skoro dvogodišnjem trajanju rezultirao sa četiri radionice na temu ključnih Evropskih standarda, Nacionalnim akcionim planom Crne Gore za primjenu ESG-a, a rezultat posjete biće ključni input za primjenu rješenja u zakonskom okviru za obezbjeđenje kvaliteta”, kaže se u saopštenju.

Vojinović je istakao značaj članstva crnogorske Agencije za obezbjeđenje kvaliteta i evropske asocijacije i registre kao potvrde dostignutog nivoa kvaliteta.

“I spremnost Ministarstva da podrži sve reforme koje će crnogorski sistem visokog obrazovanja suštinski uvesti u evropski prostor visokog obrazovanja”, dodaje se u saopštenju.

Prema riječima Vojinovića, u Strategiji razvoja visokog obrazovanja do 2026. godine, koja je u završnoj fazi izrade, naglašeno je da se sve aktivnosti obezbjeđenja kvaliteta zasnivaju na odgovornosti i poboljšanju, koji zajedno stvaraju povjerenje u rad ustanova visokog obrazovanja.

“Ministarstvo prosvjete kontinuiranim radom na zakonima i podzakonskim aktima vrši usaglašavanje sa svim važećim dokumentima iz EHEA prostora”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se sa posebnom pažnjom radi na nacrtu Zakona o visokom obrazovanju, koji bi trebalo ne samo da omogući dalji rast i razvoj Agencije, već da obezbijedi uslove za dobijanje kvalitetnijeg i konkurentnijeg visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

Danilović je podsjetio na svrhu primjene standarda, a to je kvalitet znanja i osposobljenost studenata.

On je saradnju Agencije sa ustanovama visokog obrazovanja i njihovo razumijevanje procesa istakao kao ključne za uspješne postupke eksterne evaluacije.

Danilović je kao primjer naveo reakreditaciju Univerziteta Crne Gore, koji je evaluiran za četiri mjeseca i u čijoj su evaluaciji učestvovala 54 eksperta, od čega više od 90 odsto inostranih.

Pomoćnica direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, Tijana Stanković govorila je o izazovima sa kojima se sistem obezbjeđenja kvaliteta suočava i predlozima za unapređenje zakonskog okvira.

“Prvenstveno postizanje nezavisnosti Agencije u operativnom smislu i u donošenju odluka, uključenosti svih zainteresovanih strana u proces i to prioritetno studenata, naknadnu kontrolu ispunjenosti preporuka i unapređenja nacionalnih standarda u smislu jasnoće i jednostavnosti”, rekli su iz Ministarstva.

Kako su dodali, predstavnici EQAR-a i ENQA-e su bili zainteresovani za dinamiku usvajanja novog Zakona o visokom obrazovanju, bez kojeg proces implementacije ESG ne može početi.

“Ove dvije organizacije su izrezile spremnost da podrže crnogorske institucije na tom izazovnom i dugotrajnom putu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će zaključke sa sastanka i ocjenu Nacionalnog akcionog plana za implementaciju ESG-a, evropski stručnjaci dostaviti do kraja jeseni, kada se projekat završava.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije