fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpaić: Pravni fakultet spreman za predispitne obaveze

Spaić: Pravni fakultet spreman za predispitne obaveze

Podgorica, (MINA) – Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore (UCG) u potpunosti je spreman i raspolaže svim neophodnim tehničkim i ljudskim kapacitetima potrebnim za sprovođenje predispitnih obaveza, kazala je dekanica tog fakulteta Aneta Spaić.

Spaić je najavila da će za najveći broj predmeta, predispitne provjere znanja biti organizovane onlajn, upotrebom savremenih informacionih tehnologija.

Ona je dodola da su imali u vidu da aktuelna situacija ima negativan uticaj na životni standard studenata i drugih građana.

“Posebno ističemo da je riječ o tehnologijama i postupcima koji su besplatno dostupni našim studentima i nastavnicima. Za manji broj predmeta, koji su specifične prirode, predviđeno je da se provjera znanja obavi zajedno sa završnim ispitom u prostorijama fakulteta kada se za to steknu uslovi”, objasnila je Spaić.

Prema njenim riječima, na više od 80 odsto predmeta organizovana je predispitna onlajn provjera znanja u različitim formama, u zavisnosti od specifičnosti samih predmeta.

“Za manji broj predmeta provjera znanja treba da bude obavljena po okončaju privremenih mjera. Kako je riječ o relativno malom broju predmeta, ne očekujemo nikakve značajnije probleme u procesu naknadne realizacije predispitnih obaveza”, dodala je Spaić.

Za studijski program Pravne nauke na Pravnom fakultetu, ona je kazala da je struktuiran tako da gotovo u potpunosti omogućava online predispitne provjere znanja.

“Izuzetak je manji broj predmeta, ali su predmetni nastavnici i na tom planu učinili dodatne napore da blagovremeno obavijeste studente o svim relevantnim pitanjima za nastavak nastavnog i ispitnog procesa odmah po prestanku ograničavajućih mjera”, rekla je Spaić.

Ona je izrazila zadovoljstvo online nastavnim procesom, a naročito brzinom i uspješnom adaptacijom na vanredne okolnosti u kojima se našao i proces organizacje nastave na fakultetu.

Budući da je, kako je rekla, Pravni fakultet organizaciona jedinica UCG koja upisuje skoro 300 studenata godišnje, odnosno predstavlja organizacionu jedinicu sa izuzetno velikim ukupnim brojem studenata, odziv studenata koji su pratili online nastavu je bio zadovoljavajući,

“U određenoj mjeri procenti su zavisili i od značaja samog predmeta za studije prava i kreću se od deset odsto na izbornim predmetima, pa do više od 50 odsto na nosećim predmetima u okviru studijskog programa Pravne nauke”, saopštila je Spaić.

Ona je dodala da je Onlajn nastava studentima omogućila da nesmetano prate nastavni proces, jednostavnije razumiju nastavnu građu i prate nastavu iz svojih kuća, uz poštovanje svih mjera usmjerenih na planu očuvanja javnog zdravlja.

Najčitanije