fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠkolski prevoz za romsku djecu mora biti bolje organizovan

Školski prevoz za romsku djecu mora biti bolje organizovan

Podgorica, (MINA) – Školski prevoz za romsku djecu mora biti bolje organizovan i obavezno redovan, smatraju u Romskoj organizaciji mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca”.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su agenciji MINA kazali da država, ukoliko se odlučila da radi desegregaciju obrazovanja, mora obezbijediti sve potrebne uslove za to.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta su kazali da je prevoz za djecu iz romske i egipćanske (RE) zajednice godinama realizovan projektno, preko međunarodne NVO Romski obrazovni fond, gdje je prevoz bio obezbijeđen u sedam osnovnih škola (OŠ) u Podgorici.

Kako su naveli, Ministarstvo prosvjete preuzelo je tu aktivnost u svoju nadležnost početkom školske 2014/2015. godine.

„Vidjevši da je ova praksa dragocjena, naročito za prevenciju ranog napuštanja školovanja, Ministarstvo prosvjete ne samo da je preuzelo ovu aktivnost u svoju nadležnost, nego je od školske 2019/2020. godine obezbijedilo prevoz u još dva grada, u Nikšiću i Beranama“, kazali su iz tog resora.

Prema njihovim riječima, od januara ove godine prevoz za djecu RE zajednice obezbijeđen je i na Cetinju.

Izvršni direktor Romske organizacije mladih, Elvis Beriša, kazao je da učenici RE zajednice pohađaju nastavu u šest gradskih OŠ u Podgorici – „Vladimir Nazor“, „Oktoih“, „Marko Miljanov“, „Savo Pejanović“, „21.maj“ i „Vuk Karadžić“.

„Za ove učenike organizovan je prevoz do škole posredstvom Ministarstva prosvjete. Na taj način je ovoj djeci i njihovim porodicama omogućeno da budu lišeni finansijskih troškova koje putovanje do škole zahtijeva“, rekao je Beriša.

Osim toga, kako je naveo, time se željelo raditi na desegregaciji obrazovanja romske i egipćanske djece koja su ranije pohađala samo jednu školu u gradu.

„Međutim, u tom procesu nailazimo na nekoliko izazova, što rezultira negativnim pojavama u procesu obezbjeđivanja prevoza“, kazao je Beriša.

Na pitanje da li način na koji je školski prevoz do sada organizovan odgovara potrebama romske populacije, on je rekao da organizacija prevoza protekle školske godine nije funkcionisala kako treba, jer je u prva dva mjeseca izostao.

„Razloge zašto se to desilo nijesmo uspjeli da saznamo, a u isto vrijeme Ministarstvo prosvjete nije uradilo ništa da prevoz organizuje“, rekao je Beriša.

On je kazao da je onemogućavanje prevoza uzrokovalo neredovno pohađanje nastave za više od 200 djece što je, kako je naveo, ostavilo posljedice na kvalitet obrazovanja.

„Zbog svega toga, naša organizacija pokrenula je tužbu za diskriminaciju protiv ovog resora“, dodao je Beriša.

Iz OŠ „Vuk Karadžić“ su agenciji MINA rekli da su tokom školske 2020/21. godine tu školu pohađala 54 učenika RE populacije.

„U prvih nekoliko sedmica je postojao problem organizacije prevoza, koji je kasnije uspješno prevaziđen“, kazali su iz uprave Škole.

Na pitanje da li postoje problemi u prevozu zbog kojih djeca izostaju sa nastave, oni su odgovorili da se problemi javljaju povremeno, i da su uzrok za izostajanje prevoza tehnička neispravnost vozila.

„Ne traju dugo, tako da ni izostajanje sa nastave zbog toga nije često niti alarmantno. Djeci je prevoz dostupan, ali, uprkos tome, razlozi za izostajanje sa nastave su i dalje brojni“, precizirali su iz uprave.

Upitani koliko je u godini pandemije bilo teško organizovati prevoz za tu djecu, s obzirom na to da su učenici bili podijeljeni po grupama, oni su kazali da prevoz za RE učenike nije u nadležnosti škole koju djeca pohađaju, već Ministarstva i OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin“.

Prema njihovim riječima, broj polazaka, vozila i svi tehnički detalji uslovljeni su brojnošću različitih potreba svih škola koje su uključene u projekat socijalne inkluzije.

„Konkretno u našoj školi, zbog nemogućnosti da prevoz učenicima bude dostupan neposredno nakon nastave, organizovali smo dežurstva kolega koji djecu „čuvaju“ do dolaska autobusa. Uloga saradnice za socijalnu inkluziju je veoma značajna, ali njen posao je više na terenu, u naselju ili u autobusu“, kazali su iz uprave škole.

Oni smatraju da bi samostalna organizacija, po principu da svaka škola organizuje prevoz za svoje potrebe, učinila da sve teče efikasnije.

U Romskoj organizaciji mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca” su, na pitanje gdje vide najviše nedostataka u organizaciji školskog prevoza, kazali da on mora biti bolje organizovan i obavezno redovan.

„Ukoliko se država odlučila da radi desegregaciju obrazovanja, onda mora obezbijediti sve potrebne uslove za to“, istakao je Beriša.

Kako je naveo, organizovanje školskog prevoza naročito treba unaprijediti u pojedinim opštinama, poput Budve, gdje djeca iz naselja Palestina na Jazu pohađaju školu u obližnjem mjestu Radanovići do petog razreda.

„Kad treba da krenu u šesti razred, neophodno je da idu do Budve, a za to treba da plaćaju prevoz. Budući da dolaze iz porodica koje nemaju materijalnih sredstava da podmire sve potrebe, ova djeca su prinuđena da prekinu školovanje“, pojasnio je Beriša.

On smatra da bi se sistem školskog prevoza mogao unaprijediti tako što će Ministarstvo prosvjete, bez odlaganja, donijeti i sprovesti odgovarajući akt o organizovanju školskog prevoza za učenike upisane u podgoričke osnovne škole u kojima se sprovodi program desegregacije obrazovanja romske djece.

„Takođe, u svim opštinama gdje ne postoji organizovan prevoz za djecu koja su udaljena od škole, poput one iz naselja Palestina u Budvi, čime će im omogućiti pristup školskim ustanovama ravnopravno sa učenicima iz drugih zajednica, u skladu sa ranije uspostavljenom praksom“, dodao je Beriša.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije