fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠimun: Crna Gora posvećena ulaganju u ljudske resurse u zdravstvu

Šimun: Crna Gora posvećena ulaganju u ljudske resurse u zdravstvu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je posvećena ulaganju u ljudske resurse u zdravstvu, insistiranjem na jačanju njihovih vještina i znanja, poručio je resorni ministar Vojislav Šimun.

On je to kazao na Ministarskoj konferenciji o zdravstvenim sistemima, koja se održava u Talinu, “Povjerenje i transformacija: otporni i održivi zdravstveni sistemi za budućnost” na kojoj će se obilježiti 15 godina od usvajanja Povelje iz Talina: Zdravstveni sistemi za zdravlje i bogatstvo.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Šimun je, na sastanku visokog nivoa Inicijative malih zemalja uoči ministarskog sastanka, posebno istakao ključnu ulogu zdravstvenih radnika u vremenima nesigurnosti i važnost jačanja radne snage za izgradnju otpornijih zdravstvenih sistema.

Crna Gora je, kako je kazao, posvećena ulaganju u ljudske resurse u zdravstvu, kroz insistiranje na jačanju njihovih vještina i znanja i optimizaciji njihove učinkovitosti.

Šimun je dodao da unaprjeđivanje efikasnosti ograničenih kadrovskih resursa podrazumijeva rekonfiguraciju modela pružanja zdravstvenih usluga i veće korišćenje digitalnih tehnologija.

„Samo kroz pažljivo strateško planiranje kadra, uvažavajući sve veća očekivanja građana, demografske procese i povećane zdravstvene potrebe, naša misija – ostvarivanje kvalitetne zdravstvene zaštite i bolji zdravstveni ishodi za sve, postaje realnost”, kazao je Šimun.

On je naveo da je izrada i implementacija nacionalnog plana ljudskih resursa u zdravstvu do 2025. godine planirana kao jedan od prvih koraka resora zdavstva.

Šimun je saopštio da je proces digitalizacije jedan od prioriteta zdravstvenog sistema.

„Naš cilj je umrežavanje elekstronskog sistema na svim nivoima zdravstvene zaštite, kako bi zdravstvenim radnicima pružili bolji i potpuniji uvid u informacije o zdravlju pacijenta, što će omogućiti, ne samo uštedu vremena, već i dovesti do podizanja kvaliteta pružene zdravstvene usluge”, rekao je Šimun.

On je naveo da će pored integracije modernizovati elektronski karton pacijenta koji će biti i osnova za socijalni karton.

Kako je Šimun naveo, u februaru naredne godine planirano je otvaranje Javno-zdravstvenog kriznog operativnog centra (PHEOC), koji će u mirnodopskim uslovima koristiti kao mjesto gdje će se slivati svi podaci relevantni za crnogorski zdravstveni sistem.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravlja implementira sistem “track and trace” koji omogućava praćenje potrošnje lijekova, naročito nekontrolisano korištenje antibiotika i bolje upravljanje rezervnim lijekovima.

Šimun je rekao da u toku naredne Ministarstvo zdravlja planira da definiše zakonodavni okvir za prikupljanje podataka, što će biti osnov za dalju implementaciju digitalizacije zdravstvenog sistema.

Na marginama konferencije, on se sastao sa ministarkom zdravlja Estonije Rinom Sikut sa kojom se saglasio da dvije države dijele zajedničke izazove sa kojima se suočavaju mali zdravstveni sistemi.

“Šimun je saopštio prioritete Vlade kada je u pitanju ulaganje u zdravstveni sistem, dok je Sikut podijelila veliko iskustvo Estonije u organizaciji primarne zdravstvene zaštite, sprovođenju preventivnih programa, napretku koji je ostvaren u oblasti digitalizacije”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, na sastanku je bilo riječi o iznalaženju zajedničkog modaliteta po kojem bi Estonija podržala Crnu Goru u reformskim procesima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije