fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠćekić: Nadam se da ćemo 1. januara imati stomatologe u školama

Šćekić: Nadam se da ćemo 1. januara imati stomatologe u školama

Podgorica, (MINA) – Tender za rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje 59 stomatoloških ordinacija u školama je u toku, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Ščekić, navodeći da se nada da će taj proces biti završen do kraja godine.

Šćekić je na sjednici Vlade, predstavljajući Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, kazao da je ovo zakonsko rješenje ima dosta novina i da se jedno novo poglavlje tiče digitalnog zdravstva.

“Potrebno nam je uvezivanje. U ovom trenutku nemamo kvalitetnu uvezanost u okviru zdravstvenog sistema, nemamo kvalitetno praćenje podataka i stanja o pacijentima. Duh ovog zakona je da u svakom trenutku možemo imati presjek i stanje u zdravstvenom sistemu”, rekao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, novo zakonsko rješenje će omogući kvalitetniju i bržu komunikaciju između zdravstvenih ustanova i zdravstvenih radnika sa pacijentima.

Šćekić je rekao da je novina u Predlogu zakona uspostavljanje nove komunikacione infrastrukture – telemedicine, kako bi se prevazišao pomenuti problem komunikacije, kao i nedostatak kadra.

“Da komunikacija može biti brža i kvalitetnija, kako bi mogli da dobijemo mišljanja od specijalizovanih ljekara i van mjesta gdje boravi pacijent”, istakao je Šćekić.

On je kazao da je treća novina vraćanje stomatološke zdravstvene zaštite u javno zdravstvo, preko školskog stomatologa.

Šćekić je rekao da je u toku tender za rekonstukciju, adaptaciju i kupovinu opreme za 59 odrinacija u školama i domovima zdravlja.

“Novac je obezbijeđen u budžetu za ovu godinu i nadam se da ćemo do kraja godine zatvoriti ovaj krug i 1. januara imati stomatologiju u školama i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu”, poručio je Šćekić.

On je rekao da je oralno zdravlje građana značajno ugroženo zbog nedostatka kvalitetne preventivne zdravstvene zaštite u prethodnom periodu.

Šćekić je istakao da se Predlogom zakona o zdravstvenoj zaštiti vraća medicina rada u javni sektor.

“Time će se obezbijediti adekvatna zdravstvena zaštita zaposlenih. Malo je onih koji imaju ove specijalizacije i tako ćemo obezbijediti nove. Već smo preko 200 specijalizacija odobrili, što je značaj broj za zdravstveni sistem Crne Gore”, rekao je Šćekić.

On je kazao da je predloženo rješenje da se dopunski rad zdravstvenih radnika ograniči, tako da je dozvoljen dopunski rad u zdravstvenoj ustanovi čiji je osnivač država, odnosno opština, i u jednoj ustanovi čiji je osnovač pravno ili fiziko lice.

“Moramo da sačuvamo javno zdravstvo. Ne može jedan ljekar da ordinira u više ordinacija ako zadovolji potrebu u javnom zdravstvu. Ostavili smo mogućnost da, ako nema liste čekanja, mogu dodatno raditi u privatnoj ordinaciji”, naveo je Ščekić.

On je kazao da su Predlogom zakona posebnu pažnju posvetili primarnom nivou zdrasvtvene zaštite koji je, prema ocjeni i zdravstvenih radnika i pacijenata, značajno zapušten u prethodnom periodu.

“Zakon omogućava da dodatno možemo neke probleme da prevaziđemo, uvedemo nove prakse i stvorimo više mogućnosti na primarnom nivou, kako bi rasteretili sekundarni i tercijalni nivo zdravstvene zaštite”, dodao je Ščekić.

On je rekao da se predloženim zakonskim rješenjem omogućavaju novi prihodi zdravstvenim subjektima, kao što je Montefarm, i da podrazumijeva bolje kanalisanje sredstava.

Šćekić je kazao da je usklađenost mišljenja o Predlogu zakona na visokom nivou i da je mnogo predloga i sugestija prihvaćeno.

“Smatramo da je zakon na najbolji način zaokružen. Uvijek će biti onih kojima smetaju određena zakonska rješenja, ali smatramo da su najznačajnija ona koja se tiče naših građana i pacijenata”, poručio je Šćekić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...