fbpx
NaslovnicaCrna GoraSaslušavanjem kritičara Kovačevićevih stavova ugrožena sloboda izražavanja

Saslušavanjem kritičara Kovačevićevih stavova ugrožena sloboda izražavanja

Podgorica, (MINA) – Saslušavanjem osoba koje su komentarisale stavove predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića ugrožava se sloboda izražavanja, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da su zabrinuti zbog prakse nepotrebnog pozivanja ljudi da daju izjave u policiji ili državnom tužilaštvu po, kako su naveli, očigledno neosnovanim krivičnim prijavama Kovačevića.

Prema njihovim riječima, Kovačević, po pravilu, neosnovano prijavljuje policiji svoje političke kritičare.

“Svi protiv kojih je prijava podnijeta su koristili slobodu izražavanja da komentarišu veoma provokativne i sporne stavove predsjednika opštine Nikšić”, kaže se u saopštenju HRA.

Navodi se da njihove ocjene Kovačevićevih stavova očigledno nijesu prijetnje koje ugrožavaju bilo čiju sigurnost, i nejasno je zašto je policiji, odnosno državnom tužilaštvu, potrebno saslušavanje tih osoba da bi to utvrdilo.

“Ako je državni tužilac dao nalog da to urade, onda je policija po njemu morala da postupi, ali u tom slučaju smatramo da je tužilac pogriješio”, kazali su iz HRA.

Prema njihovim riječima, ako se sa takvom praksom nastavi, policija i tužilaštvo će postati saučesnici u suzbijanju svake kritičke misli pozivanjem na policijsko-tužilačko saslušanje svakoga ko javno ispolji bilo kakvu kritiku.

“Biće dovoljno da se samo podnese prijava”, dodali su iz HRA.

Oni su upozorili da, ako se takve neosnovane prijave na ovaj način ohrabruju, i policija i državno tužilaštvo mogu da očekuju zatrpavanje prijavama, koje će podnositi neodgovorni političari kad god požele da izvrše pritisak na svoje kritičare.

“To može da odgovara samo onima koji žele da suzbijaju ljudska prava umjesto krivičnih djela”, smatraju u HRA.

Iz te NVO su podsjetili da je Kovačević prijavio 13 osoba, među kojima su novinari, civilni aktivisti i političari.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajić

Spajić danas sa Šolcem u Berlinu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastaće se danas u Berlinu...