fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠarec: Vjerujem da će Crna Gora i Hrvatska pronaći zajedničko rješenje za...

Šarec: Vjerujem da će Crna Gora i Hrvatska pronaći zajedničko rješenje za otvorena pitanja

Podgorica, (MINA) – Slovenački ministar odbrane Marjan Šarec kazao je da je uvjeren da će Crna Gora i Hrvatska pronaći zajedničko rješenje prilikom razjašnjavanja otvorenih pitanja, u interesu dugoročne stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

On je poručio da Slovenija i Evropska unija (EU) podržavaju integraciju zemalja regiona u EU.

“Ispunjenost uslova za članstvo u EU mora se posmatrati holistički i u skladu sa definisanim parametrima utvrđenim članovima relevantnih ugovora i instrumenata”, rekao je Šarec u intervjuu Pobjedi.

On je, odgovarajući na pitanje da li usvajanje Rezolucije o Jasenovcu može ugroziti međususjedske odnose i poremetiti evropski put Crne Gore, naveo da smatra da je u interesu i Crne Gore i država članica EU da se Crna Gora pridruži evropskoj porodici.

“Zato sam i uvjeren da će Crna Gora i Hrvatska pronaći zajedničko rješenje prilikom razjašnjavanja otvorenih pitanja, takođe, u interesu dugoročne stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana”, kazao je Šarec.

On je poručio da će Slovenija nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom putu ka EU.

“Kao što smo mi nepokolebljivo podržavali vašu državu u ulasku u NATO”, dodao je Šarec, koji je prošle sedmice boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

On je kazao da je kupovina bespilotnih vazdušnih sistema Belin-V nadogradnja odlične i dugoročne odbrambene saradnje Slovenije i Crne Gore.

Šarec je rekao da su ugovor za tu nabavku potpisali 23. avgusta prošle godine i dogovorili da Ministarstvo odbrane Slovenije, u okviru zajedničke nabavke bespilotnih letilica Belin-V za sopstvene potrebe, nabavi šest Belin-V bespilotnih letilica za potrebe Vojske Crne Gore (VCG), u skladu sa funkcionalnim zahtjevima i tehničkim specifikacijama, uključujući dokumentaciju i obuku koju obezbjeđuje dobavljač.

“Ministarstvo odbrane je na osnovu ovog ugovora sprovelo zajedničku javnu nabavku u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u oblasti odbrane i bezbjednosti i sa dobavljačem, slovenačkom kompanijom C-Astral, zaključilo ugovor za nabavku bespilotnih vazdušnih sistema Belin-V, za potrebe Vojske Slovenije i šest za potrebe VCG”, naveo je Šarec.

Prema njegovim riječima, sistem Belin se smatra provjerenim visokotehnološkim sistemom za izviđanje i osmatranje bojišta, koji će nesumnjivo unaprijediti postojeće odbrambene sposobnosti Crne Gore.

Kako je kazao Šarec, vrijednost posla za nabavku bespilotnih sistema za potrebe VCG je oko milion eura bez poreza na dodatu vrijednost.

On je istakao da se radi o potpuno istim bespilotnim sistemima koje su kupili za slovenačku vojsku za istu cijenu.

“Zajedno savršeno sarađujemo u oblasti međunarodnih operacija i misija, u oblasti obuke i obrazovanja, kao i u oblasti opremanja. Otvoreni su svi putevi za dalju odličnu saradnju u mnogim drugim oblastima, a siguran sam da ćemo je u budućnosti još više jačati”, naglasio je Šarec.

On je kazao da Slovenija prepoznaje postizanje Crne Gore od dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu kao izuzetno pozitivno.

Šarec je rekao da to nesumnjivo doprinosi, prije svega, jačanju odbrambenih kapaciteta Crne Gore, kao i da u velikoj mjeri doprinosi zajedničkim sposobnostima i naporima Alijanse.

“Mislimo da je održavanje rashoda za odbranu na nivou od najmanje dva odsto BDP-a u budućnosti takođe neophodno i ključno za suočavanje sa bezbjednosnim rizicima i prijetnjama, kao i sa stanovišta održavanja kredibiliteta svakog saveznika u međunarodnom okruženju”, naveo je Šarec.

On je dodao da je to opredjeljenje, takođe, uključeno u zaključke nedavnog samita NATO u Vašingtonu.

“Trenutno Slovenija još nije dostigla ovaj nivo, a u postojećim dugoročnim planskim dokumentima, koji su usvojeni na najvišem političkom nivou, pripremljen je plan da se dostigne dva odsto BDP-a najkasnije do 2030. godine”, kazao je Šarec.

Na pitanje koliko su poruke sa samita u Vašingtonu bile ohrabrujuće za Ukrajinu i da li misli da zaista postoji perspektiva za tu zemlju u NATO, on je odgovorio da zajednička deklaracija šefova država i vlada, usvojena na samitu, jasno prepoznaje da je budućnost Ukrajine u Alijansi, kada se za to steknu uslovi.

“Kako je rekao predsjednik Vlade Slovenije Robert Golob na samitu, više nema sumnje da je Ukrajina na putu ka članstvu u NATO”, naveo je Šarec.

Kako je kazao, proces približavanja Ukrajine Alijansi traje više od decenije, pa više nije pitanje da li će, već kada će ta država postati članica NATO.

Šarec je dodao da samit NATO u Vašingtonu predstavlja važan korak naprijed u tom pravcu potvrđivanjem sveobuhvatnog paketa političke i praktične podrške.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...