fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠaranović: Sjutrašnju sjednicu Vlade obilježiće neviđeni politički revanšizam

Šaranović: Sjutrašnju sjednicu Vlade obilježiće neviđeni politički revanšizam

Podgorica, (MINA) – Aktuelna Vlada želi da iskoristi malo vremena koje joj je ostalo da izvrši čistku u javnom sektoru, ne mareći za zakone, ocijenio je poslanik Demokrata Danilo Šaranović, dodajući da će sjutrašnju sjednicu Vlade obilježiti dosad neviđeni politički revanšizam.

Šaranović je, na konferenciji za novinare, kazao da se posljednjih dana potvrdilo da će „politička skalamerija koja se nalazi na vlasti“ dovesti do potpune političke destibilizacije.

„Vlast ni u avgustu nema namjeru da, makar na par sedmica, stane sa antidemokratskim djelovanjem“, rekao je Šaranović.

On je naveo da je jedino situacija sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović spriječila vlast da zabrani građanima Zete da glasaju na predstojećim izborima u Podgorici.

Kako je kazao, situacija sa Zetom ima jedinu svrhu da ublaži pad Demokratske partije socijalista (DPS), Socijalističke narodne partije (SNP) i URA-e.

„Na štetu javnog interesa odbili su sve naše pozive da se kroz dijalog dođe do potrebne dvotrećinske većine za izbor članova Sudskog savjeta. Pitamo da li je to put ka Evropi“, rekao je Šaranović.

On je naveo da, umjesto pripreme ekonomije i društva za dolazeću ekonomsku krizu, Vlada postaje poznata po, najblaže rečeno, skandaloznoj kadrovskoj politici.

Prema riječima Šaranovića, kada neko kao premijer Dritan Abazović sprovodi kadrovsku politiku, ne čudi kada kaže da je bezbjednosnom sektoru potrebna osoba koje je osuđivana za više krivičnih djela.

„Opet je logično da postavimo pitanje da li je to evropska Vlada“, rekao je Šaranović.

On je ocijenio da je svaka sjednica Vlade prepoznata po neumoljivom, primitovnom političkom revanšizmom i da je to došlo i sa adrese jednog od potpredsjednika Vlade.

Šaranović je kazao da se vidjelo kako se mijenjaju nazivi organa uprave, kako bi se stvorili uslovi da se smijene zakonito izabrani.

„U posjedu smo informacija da će sljedeća sjednica Vlade, koja će biti održana sjutra, biti obilježena dosad neviđenim i primitivnim političkim revanšizmom“, rekao je Šaranović.

Upitan na šta misli kada to kaže, Šaranović je rekao da Vlada želi da iskoristi malo vremena koje joj je ostalo da izvrši „hitlerovsku čistku u javnom sektoru, ne hajući za zakone“.

Kako je naveo, jednim klasičnim političkim dekretom prije nekoliko dana je smijenjen direktor nikšićke bolnice Marko Mitrović.

„Cijeloj javnosti je jasno da se nije radilo ni o kakvim propustima u radu, jer je u svom mandatu postigao sjajne rezultate i postalo je jasno da se radi o klasičnom političkom revanšizmu“, kazao je Šaranović.

On je dodao da je istu sudbinu doživjela priznata ljekarka beranskog Doma zdravlja Julijana Zečević.

„Kao i kod Mitrovića, biće vam jasno da se radi o primitivnom revanšizmu. Potvrda toga nalazi se i u tome što je kao njenog nasljednika ministar zdravlja imenovao svog partijskog kolegu. Ne radi se o ljekaru, zdravstvenom radniku, već se radi o pravniku, koji nema čak ni godina koliko Zečević ima staža“, rekao je Šaranović.

Na pitanje da li DPS računa na glasove Demokrata za obaranje Vlade u slučaju potpisivanja Temeljnog ugovora, Šaranović je kazao da oni nijesu politička skupina u kojoj pojedinac ili grupa može donositi odluke u ime svih ostalih.

„Demokratska Crna Gora se jasno deklarisala kao opozicija ovoj Vladi, pa je logično da smo orijentisani da ova Vlada ima što kraći mandat“, rekao je Šaranović.

On je istakao da je odgovor na takvu inicijativu nadležnost Predsjedništva stranke.

„Ali sigurno mogu reći da će Predsjedništvo Demokrata sa visokim stepenom interesovanja razmatrati takve inicijative“, kazao je Šaranović.

Na pitanje kako će se postaviti na vanrednoj sjednici Skupštine, Šaranović je kazao da je samo fizička spriječenost Đurović spriječila da na antiustavan način, u predvečerje isteka redovnog zasijedanja, usvoje zakon koji, kako je naveo, treba da nosi naziv „Zabrana Zećanima da glasaju na izborima u Podgorici“.

Šaranović je kazao da iza tog zakona stoje isključivo partije koje svakodnevno bilježe pad, kako bi se minus iz Tuzi nadoknadio.

On je, govoreći o Sudskom savjetu, kazao da su ih kolege iz parlamentarne većine odbile kada su molili da se otvori dijalog i dođe do konsenzusa.

„Vidjećemo da li će se nešto dešavati u međuvremenu, rekao bih da u ovom trenutku utvrđena lista kandidata za Sudski savjet nije utvrđena tako da garantuje dvotrećinsku većinu u parlamentu“, rekao je Šaranović.

On je kazao da ne bi imali problem da podrže inicijativu o razrješenju Đurović.
„Ne možemo priznati nekog ko je na nezakonit način izabran za predsjednicu parlamenta“, dodao je Šaranović.

Zečević je kazala da joj je mandat povjeren u februaru prošle godine od tadašnje ministarke Jelene Borvinić Bojović.

„Mandat sam započela u periodu pandemije kovida, tada je počela vakcinacija koja je u maju prerasla u masovnu vakcinaciju. Dom zdravlja Berane je na najbolji način i samostalno organizovao vakcinaciju, za šta je u julu prošle godine dobio i priznanje opštine“, rekla je Zečević.

Ona je kazala da je razlog za njenu smjenu isključivo političke prirode.

„Ja nijesam član nijedne političke partije, a valjda ne treba da budem diskriminisana što koristim pravo na sopstveno opredjeljenje“, dodala je Zečević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Simonović: Izložba prvi korak ka povezivanju dva naroda

Podgorica, (MINA) - Izložba Mandala - Hram tajne tantre, na kojoj su izložene fotografije...