fbpx
NaslovnicaCrna GoraRok dvije godine, studenti neće dodatno plaćati tezu

Rok dvije godine, studenti neće dodatno plaćati tezu

Podgorica, (MINA) – Studenti magistarskih studija moraju ih završiti najkasnije u naredne dvije godine, bez obaveze plaćanja dodatnih troškova za magistarsku tezu, saopšteno je na sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića sa predstavnicima studenata Univerziteta Crne Gore (UCG).

Šehović se danas sastao sa predstavnicima studenata Nevenom Mentović i Lazarom Nenezićem, kao i sa predsjednikom Studentskog parlamenta Danilom Jelovcem, u vezi sa njihovim zahtjevom da se riješi pitanje plaćanja i realizacije master studija.

„U konstruktivnoj komunikaciji sa UCG koja je vođena prethodnih dana, utvrđeno je da se magistarske studije moraju završiti u roku koji je propisan Zakonom o visokom obrazovanju, a to znači najkasnije u naredne dvije godine, odnosno do kraja školske 2020/21 godine“, saopšteno je na sastanku.

Kako su kazali iz Ministarstva prosvjete, dogovoreno je i da će se master studije završiti bez obaveze plaćanja dodatnih troškova za magistarsku tezu.

„Naravno, troškovi predviđeni Ugovorom moraju se izmiriti, a što nije ni bilo problematizovano od strane studenata. Dodatno, UCG će, u cilju stvaranja još kvalitetnijih preduslova za završetak master studija, uložiti dodatni napor kako bi se riješio potencijalni zastoj u izboru mentora, kao i sva druga pitanja koja se eventualno mogu otvoriti“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je sa Univerzitetom postignut i dogovor o potrebi povraćaja novca svim studentima koji su u ovom upisnom roku izvršili uplatu preko iznosa utvrđenog školarinom.

„Vlada će, sa druge strane, podržavajući napore Univerziteta za uspostavljanje cjelovitih i sistemskih rješenja za uvođenje dodatnog reda u realizaciju studija, preuzeti obavezu da opredijeli Univerzitetu nedostajuća sredstva po ovom osnovu“, kazali su iz Ministarstva.

Šehović je kazao da je rješenje proizašlo, kako iz pažljive analize dopisa koji su poslali studenti, tako i u intenzivnoj i konstruktivnoj komunikaciji sa UCG,“ koji je pokazao senzibilitet i otvorenost za rješavanje ovog pitanja“.

„Vlada i Ministarstvo će, zajedno sa UCG, nastaviti kvalitetnu saradnju na unapređenju sistema visokog obrazovanja, a vodeći, kao i do sada, računa o stavovima i potrebama studenata”, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije

Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Američki indeksi skočili su u petak nakon što je aprilski izvještaj...