fbpx
NaslovnicaCrna GoraRegistrovano 209 slučajeva velikog kašlja

Registrovano 209 slučajeva velikog kašlja

Podgorica, (MINA) – Institut za javno zdravlje (IJZ) je od novembra registrovao 209 slučajevaa obolijevanja od velikog kašlja, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Iz IJZ su kazali da je kod 165 oboljelih bolest potvrđena laboratorijskim putem, dok je kod 44 osobe prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

“Među registrovanim slučajevima, najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina, njih 107”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je 39 oboljelih u grupi od šest do deset godina, 24 u grupi od 26 do 64 godine, osmoro u grupi od 16 do 20 godina, dok je 16 oboljelih uzrasta od jedne do pet godina.

Iz IJZ su rekli da je devet oboljelih mlađe od godinu, četvoro ima preko 65 godina, a samo dva slučaja su registrovana u grupi od 21 do 25 godina.

“Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici 143 i Danilovgradu 23”, naveli su iz IJZ.

Prema njihovim riječima, u Budvi je registrovano sedam oboljelih, u Herceg Novom i Nikšiću po pet, na Cetinju, u Beranama i Tivtu po četiri, u Baru i u Zeti po tri, Kotoru i Andrijevici po dva i po jedan slučaj u Bijelom Polju, Mojkovcu, Pljevljima i Ulcinju.

Kako je saopšteno, od 209 registrovanih slučajeva, kod 194 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, a neke osobe nijesu imunizovane ili ne postoji podatak o imunizaciji.

Iz IJZ su kazali da se vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru, vakcinacija kontinuirano sprovodi i u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu.

Oni su istakli da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

Iz IJZ su apelovali na građane, posebno na osjetljive grupe, da tokom prazničnih dana budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja, ali i ostalih respiratornih infekcija.

“Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije