fbpx
NaslovnicaCrna GoraRaković želi seniorsko zlato i olimpijsku vizu

Raković želi seniorsko zlato i olimpijsku vizu

Podgorica, (MINA) – Trener podgoričkog karate kluba Omladinac, Žarko Raković kazao je da mu je cilj da i ova godina bude bolja od prethodne, da želi evropsko seniorsko zlato i da neko od njegovih takmičara izbori olimpijsku vizu.

On je u intercjuu agenciji MINA naglasio da je kao trener osvojio gotovo sve što je želio i da mu od medalja sa velikih takmičenja nedostaje olimpijska i sa ženskom ekipom u borbama.

Raković je kazao da mu imponuje što je njegov klub proglašan za najbolji, a on za trenera godine, navodeći da mu je to motiv više za još jači rad.

“Svjestan sam da ćemo teško ponoviti prošlogodišnje rezultate. Imali smo evropskog vicešampiona, srebrnog sa Evropskih igara, juniorskog prvaka svijeta, osvajače medalja sa seniorskih turnira Serije A, Premijer lige, sa EP za kadete, juniore i mlađe seniore. Osvojili smo još mnogo medalja u mlađim kategorijama na značajnim takmičenjima. Za korak više treba nam seniorsko evropsko zlato i medalja sa Igara u Tokiju”, rekao je Raković.

Privatna arhiva

On je istakao da je 2019. bila najuspješnija godina i zlatnim slovima je upisana u istoriji kluba.

“San svakog trener je da njegov takmičar izbori plasman na Olimpijske igre (OI). Nadam se da ćemo i to ostvariti. Naša šansa je kvalifikacioni turnir u maju u Parizu. Trenutno pravo nastupa imaju Nenad Dulović, Mario Hodžić i Marina Raković, iako ona ima šansi da se i prije Pariza domogne Igara”, rekao je Raković.

Foto: MINA

On je kazao da u prošloj godini jednino nije zadovoljan nastupom ženske seniorske ekipe u borbama.

“To je moj neostvareni san, volio bih da ga ostvarim u ovoj godini. Potrudiću se da u klubu pripremim djevojke. Vidjeću da pojačam tim sa pojedinim takmičarkama iz drugih klubova, da bi ostvario cilj koji sam zacrtao prije šest godina – medalčja sa ženskim seniorskim timom u borbama. To mi je jedino što nijesam napravio u karateu”, rekao je Raković.

On je kazao da će biti teško tempirati formu takmičara za nekoliko važnih takmičenja do EP, za majski kvalifikacioni turnir za OI, Tokio i šampionat svijeta u Dubaiju

“Biće teško, ali nama će na svakom takmičenju medalja biti cilj. Teško je ostvariti ozbiljan rezultat kada ti konkurenti dođu sa stručnim štabom u kome su sportski psiholog, nutricionista, kondicioni trener. Ne tražim alibi, ali to su činjenice. Bez obzira na to cilj mi je da u olimpijskoj godini, u godini kada karate napušta olimpijsku porodicu, ostvarimo nešto što do sada nijesmo na EP. Vjerujem da u Bakuu možemo osvojiti bar tri medalje, od kojih bar jednu zlatnu”, rekao je Raković.

Privatna arhiva

On je istakao da mu je žao što karate poslije Tokija neće biti dio olimpijske porodice, navodeći da očekuje da će se vratiti već u Los Anđelesu 2028. godine.

“Dobra najava za to je da će karate biti na programu Olimpijskih igara mladih 2022. godine. Bojim se da će, ukoliko se ne vratimo u olimpijsku porodicu poslije Pariza, karate mnogo izgubiti i da će doći do neminovnog pada u kvalitetu rada, ulaganja, a time i rezultata”, kazao je Raković.

On je istakao da je ponosan na mlađe kategorije Omladinca, navodeći da trofejni seniori imaju svoje dosljedne nasljednike.

“Drago mi je da su rad i rezultati Omladinca prepoznati u Crnoj Gori, ali i u državama regiona. Prošlog vikenda na kampu imali smo borce iz Hrvatske, Bugarske i Bosne i Hercegovine (BIH). Već dugo su nam česti gosti borci iz Albanije, sa Kosova, BiH, Srbije, Makedonije i Slovenije”, kazao je Raković.

On je naglasio da su dobili poziv iz Mađarske i Bugarske da pred Evropsko prvenstvo budu njihovi gosti i odrade zajedničke pripreme.

“Za sve to treba veliko odricanje, ali je i lijepo kada neko poštuje vaš rad i zna da saradnja sa nama i treninzi u našewm klubu mogu dovesti do medalje”, rekao je Raković.

On je kazao da bi volio da još više klubova u Crnoj Gori ima seniorske takmičare, da se bolje radi i da u svakoj kategoriji bude više konkurentnih boraca.

Najčitanije