fbpx
NaslovnicaCrna GoraRakočević: Radikalniji potezi ako vlast ne raguje na zahtjeve

Rakočević: Radikalniji potezi ako vlast ne raguje na zahtjeve

Podgorica, (MINA) – Zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu radikalizovaće proteste ako ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi o povećanju zarada, saopšteno je protestu koji je održan ispred zgrade Vlade u Podgorici.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore (SUPCG) Nenad Rakočević rekao je da su danas na protestu jer je njhov socijalni status ugrožen.

On je kazao da je kolektivni ugovor zahtijevao uvećanje zarada od najmanje deset odsto.

“Dobili smo obećanje da će biti Evropa sad 2 od januara i da će prosječna zarada biti hiljadu EUR, što znači 25 odsto uvećanja. Ali mi tražimo dio toga. Ajde neka nam sada uvećaju deset odsto, pa onih 15 do kraja godine”, rekao je Rakočević.

On je kazao da ne žele da budu “otirač, činilac prepucavanja političkih subjekata”.

“Konstantno nam to imputiraju, mi smo ovdje socijalna opozicija. Hoćemo da budemo cijenjeni i pravi socijalni partneri”, dodao je Rakočević.

Kako je rekao, nije pitanje samo uvećanje zarada od deset odsto, već se radi o budućnosti.

“Ako ne budu reagovali na ovaj skup moraćemo ići u radikalnije poteze. Kažite vašim kolegama da se spreme za štrajk sa prosvjetarima, zdravstvenim radnicima, policijom. Sve su prevarili”, rekao je Rakocević.

On je poručio da žele zdravu Crnu Goru, gdje se čovjek poštuje.
Predstavnik Asocijacije zaposlenih u valdinim institucijama Emir Musović rekao je da će sljedeći put okupljenih biti mnogo više.

“Pa će se onda zapitati da li će pregovarati sa nama ili ne. Pozvali ste druge granske sindikate, nama se nijeste obratili”, rekao je Musović.

Predstavnica Sindikata uprave za igre na sreću Milena Đuričić rekla je da su došli jer je kolektivni ugovor prekršen po principu “paf-paf”.

“Pravna država mora postojati sad i uvijek”, navela je Đuričić.

protest
foto: MINA

Predstavnica Sindikata Ministarstva pravde Dijana Milić rekla je da vlada mora da ispoštuje ono što je prethodno potpisalo Ministarstvo finansija.

Ona je kazala da su svi njihovu napori da se dođe do dogovora neuspješno završeni.

Milić je rekla da je odgovornost imperativ svakog dobrog posla.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović rekao je da je protest zajednički vapaj kako bi od premijera Milojka Spajića tražili pravo na dostojanstven život.

“Nijedno slovo ne tražimo više od premijera i ministra finansija nego da ispoštuju Granski kolektivni ugovor. Prevaru cementira nova vlada. Stop prevari”, rekao je Božović.

Predstavnik mladih u SUPCG Ivan Ivanović rekao da oni sa ministrom finansija Novicom Vukovićem ne žele komunikaciju sa ulice već na za to predviđenom mjestu.

Predstavnik zaposlenih u pravosuđu Nemanja Bulatović kazao je da je odnos Vlade prema tužiocima i sudijama, kojima je umanjivan koeficijent neodgovoran.

“Uvećanje treba da bude samo jedan od koraka koje će Vlada preduzeti prema zaposlenima u pravosuđu”, naveo je Bulatović.

Predstavnik lokalnih samouprava Goran Dašić smatra da “ovo nije borba samo za deset odsto, već za srednju klasu koja je svih prethodnih godina ugnjetavana”.

“Vlada i vladine institucije su u decembru prošle godine za ručkove i slične troškove potrošili oko milion eura, a za našu djecu kažu da nema novca. Ukoliko nas ne ispoštuju ovo je samo početak naše sindikalne borbe i iskoristićemo sva raspoloživa sredstva koja nam zakonom stoje”, kazao je Dašić.

On je pozvao predsjednika države Jakova Milatovića da se oglasi.

“I podrži našu časnu sindikalnu borbu. I to kao predsjednik države, a ne neke političke partije”, rekao je Dašić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije