fbpx
NaslovnicaCrna GoraRakočević: Parlamentarna većina da omogući izbor novog sastava DIK-a

Rakočević: Parlamentarna većina da omogući izbor novog sastava DIK-a

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je parlamentarnu većinu da počne da poštuje Zakon o izboru odbornika i poslanika, kako bi konačno bio izabran novi sastav Državne izborne komisije (DIK).

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević, na konferenciji za novinare, kazao je da je voljom parlamentarne većine sastav DIK-a potpuno nelegitiman.

On je naveo da, u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, Skupština Crne Gore nakon verifikacije mandata poslanicima ima obavezu da izabere novi sastav DIK-a – po četiri člana iz reda parlamentarne većine i opozicije.

„Imate situaciju da u DIK-u nema članova Pokreta Evropa sad, a tamo sjedi član Pokreta za promjene, koji nema poslanike u parlamentu“, dodao je Rakočević.

On je kazao da je zakon prekršen.

„Postavlja se pitanje zašto. Jedan razlog je opstrukcija obaveza koje imamo na putu prema članstvu u Evropskoj uniji (EU) i drugi eventualni razlog je da mogu, nakon scenarija u Andrijevici i Šavniku, da ospore i lokalne izbore koji im se ne svide u opštinama gdje oni slijede“, naveo je Rakočević.

On je rekao da bilo koji akter izbornog procesa može da uputi žalbu Ustavnom sudu u odnosu na odluku DIK-a, jer DIK nije u legitimnom sastavu.

Prema riječima Rakočevića, Ustavni sud može da donese samo jednu zakonitu odluku – da je podnosilac žalbe u pravu.

Tada se, kako je kazao, osporavaju i „padaju u vodu“ sve odluke DIK-a.

„Da li je to plan? Mi ne tvrdimo da jeste, ali odgovorno tvrdimo da postoji ta mogućnost i upozoravamo na vrijeme i molimo vas kao medije da, insistiranjem na ovoj temi, utičete da zajednički ubijedimo većinu da počnu da poštuju Zakon o izboru odbornika i poslanika i usvoje novi sastav DIK-a“, naveo je Rakočević.

On je kazao da, voljom parlamentarne većine, ne zasijedaju u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

Rakočević je dodao da imaju obavezu da usvoje Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a u vezi sa dobijanjem Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

On je rekao da iz opozicije traže i zahtijevaju od parlamentarne većine da uđe u Odbor za reformu izbornog zakonodavstva, ali da oni to ne žele.

„I sad neko treba da kaže da mi pravimo teoriju zavjere kad kažemo da ti ljudi, sad je samo pitanje ko iz parlamentarne većine, da li svi ili dio, prave opstrukciju na putu Crne Gore ka EU“, naveo je Rakočević.

On je kazao da iz parlamentarne većine iz neshvatljivog razloga ne žele da se vrate u Odbor za izborno zakonodavstvo.

„Kada uzmete opstrukciju i nelegitimnost DIK-a, to da ne radimo u Odboru za izbornu reformu i rezolucije, tada dobijate zaokruženu sliku potrebe parlamentarne većine da zakoči put Crne Gore ka Briselu“, naveo je Rakočević.

On je rekao da se sada postavlja samo jedno pitanje.

„Da li je ovo po diktatu (Andrije) Mandića i (Milana) Kneževića, koji ovakvim opstrukcijama uslovljavaju podršku Vladi, ili je i (Milojko) Spajić, sa Mandićem i Kneževićem, kreator ovakve politike, koja očigledno tiho koči put ka EU“, naveo je Rakočević.

Na pitanje da li ima nove informacije o situaciji u Šavniku i da li se nešto dešavalo nakon sastanka vlasti i opozicije, on je odgovorio odrično.

„Nakon famoznog sastanka u parlamentu, (Vasilije) Čarapić se nije glaskao. Nema objašnjenja zbog čega se ne vratimo radu Odbora za izbornu reformu. Vjerujte da se osjećam vrlo čudno da mi iz opozicije insistiramo da počne rad Odbora, a vlast to ne želi i odbija“, rekao je Rakočević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Engleske, remi Danske i Slovenije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Engleske pobijedili su večeras u Gelzenkirhenu selekciju Srbije 1:0, u...