fbpx
NaslovnicaCrna GoraRaičević i Đeljošaj traže ocjenu ustavnosti Zakona o sprječavanju korupcije

Raičević i Đeljošaj traže ocjenu ustavnosti Zakona o sprječavanju korupcije

Podgorica, (MINA) – Predsjednici opština Bar i Tuzi, Dušan Raičević i Nik Đeljošaj predali su Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o sprječavanju korupcije koje se odnose na nespojivost funkcija predsjednika Opštine i poslanika.

Kako je saopšteno iz Opštine Bar, predlogom se zahtijeva tumačenje da li su članovi tog Zakona u skladu sa principima Ustava koji se odnose na slobode građanina, prava i dužnosti izabranih poslanika, kao i na jasnu nespojivost funkcija u slučajevima koje Ustav prepoznaje, kada je u pitanju nespojivost funkcije predsjednika Opštine i poslanika.

Navodi se da Ustav jasno propisuje da je građanin nosilac suvereniteta države, kao i da se svaka vlast formira na osnovu izborne volje.

Kako se dodaje, propisano je da svaki punoljetni građanin sa boravkom u Crnoj Gori može biti biran za poslanika u Skupštini, u kojoj predstavlja upravo iskazanu izbornu volju građana, na neposrednim i tajnim izborima.

“Dakle, poslanik je obavezan da obavlja svoju funkciju i reprezentuje volju građana, bilo profesionalno ili volonterski, bez nadoknade, shodno sopstvenoj odluci”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, funkcija predsjednika Opštine profesionalna je funkcija na koju se osoba bira od odbornika, a ne direktno na neposrednim izborima, kao svojevrsni menadžer lokalne uprave.

Raičević i Đeljošaj su naveli da do 2015. godine takvo tumačenje nije postojalo, niti je predsjednik opštine bio onemogućen u obavljanju poslaničke funkcije.

“Dakle, Ustav kao najviši pravni akt, ali ni Zakon o izboru odbornika i poslanika koji reguliše predmetnu oblast, ne prepoznaje jasno funkciju predsjednika Opštine kao nespojivu sa funkcijom poslanika u Skupštini Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, takvo tumačenje može se smatrati, u najmanju ruku, nepreciznim i nejasnim, ali i nečim što direktno zadire u biračko prava kako izabranog poslanika tako i građana koji su birali, zadire u načela Ustava i temelje suverenosti koja počiva na volji građana.

Saopšteno je da takve odrebe Zakona mogu nanijeti samo štetu i nepopravljive posljedice kako po one koji obnašaju te pozicije, tako i po građane, lokalnu upravu ali i cjelokupan princip demokratije i ustavnosti.

Raičević i Đeljošaj smatraju da je od posebnog značaja da Ustavni sud što prije sazove sjednicu na kojoj će odlučivati o ustavnosti ovih odredaba, a na koju će pozvati i predlagače kako bi sve ovo mogao obrazložiti.

“Takav predlog će sigurno doprinijeti osnaživanju pravne države i vladavine prava, pravnoj sigurnosti građana koji moraju jasno znati šta da očekuju od zakona ali i ukupnom poboljšanju pravnog sistema koji se do sada nije bavio detaljima ovog Zakona koji može da bude izuzetno štetan ili pak koristan po očuvanje pravnog sistema i principa demokratije u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

UP: Tužilac upoznat sa incidentima na stadionu pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica preduzimaju mjere u cilju utvrđivanja incidenata...