fbpx
NaslovnicaCrna GoraProslava Dana Evrope u Podgorici završena festivalom svjetlosti

Proslava Dana Evrope u Podgorici završena festivalom svjetlosti

Podgorica, (MINA) – Proslava Dana Evrope u Podgorici završena je festivalom svjetlosti, koji je održan u nedjelju na prostoru kampusa Univerziteta Crne Gore (UCG).

Iz Evropske kuće su saopštili da je to prvi festival takve vrste u Crnoj Gori.

Navodi se da je tim festivalom, koji je poklon Delegacije Evropske unije (EU) Podgorici i UCG, ujedno završena i proslava Dana Evrope u Glavnom gradu, dok Evropski đir Crnom Gorom i dalje traje.

Kako su kazali iz Evropske kuće, Podgoričani su u nedjelju veče uživali uz igru svjetla i 3D mapingu zgrade Rektorata i ritmu elektronskog zvuka, za koji je bio zadužen DJ Funkella, uz podršku Stefana Pavićevića i Tanje Bogdanović.

Dodaje se da su uz šetalište bile postavljene i tri svjetlosne instalacije koje su predstavljale tajni život šuma.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je ukazala na činjenicu da su sva glavna dešavanja proslave Dana Evrope organizovana na prostoru kampusa Univerziteta.

Ona je poručila da je Delegacija EU u Crnoj Gori time željela da oda počast mladima, znanju i nauci povodom velikog jubileja, 50 godina od osnivanja UCG.

“Festival svjetlosti, takođe, ujedinjuje mladost, znanje, inovacije i nauku. Svjetlosne instalacije su djelo udruženja “Art for the City” i mladih hrvatskih umjetnika. 3D animacije su kreirane sa znanjem i inovativnim pristupom kompanije Pixell Design“, rekla je Popa.

Ona je zahvalila Turističkoj zajednici Zagreba koja je ustupila svjetlosne instalacije i time omogućila organizaciju festivala.

Popa je zahvalila Glavnom gradu i Univerzitetu na partnerstvu i podršci u organizovanju proslave praznika.

Rektor UCG Vladimir Božović kazao je da je ta institucija, koja je za svoj jubilej odabrala slogan Futurum – Luča budućnosti, koja već 50 godina isijava svjetlost znanja u Crnoj Gori, ali i šire, krčeći put budućnosti, a koja je odnedavno dio evropske mreže univerziteta, savršena simbolička veza Dana Evrope i Festivala svjetlosti.

„Sve simboličke i stvarne sadržajne niti ovih događaja su vodile i vode ka UCG. Stoga, zahvaljujem Delegaciji EU u Crnoj Gori i Glavnom gradu što su to prepoznali”, kazao je Božović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...