fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrioritet bolji kvalitet obrazovanja

Prioritet bolji kvalitet obrazovanja

Podgorica, (MINA) – Sva djeca treba da se vrate u škole i da im se omogući kvalitetno obrazovanje i podrška, koji su im neophodni za učenje i razvoj, navodi se u zajedničkom apelu UNICEF-a, Britanske ambasade u Podgorici, Prosvjetne zajednice i Udruženja Rodtelji.

Oni podsjećaju da nije dovoljno da se škole ponovo otvore u septembru.

“Neophodno je da škole svima pruže bezbjedno okruženje, kao i da podrže nastavnike da procijene i nadoknade gubitak đaka u učenju i da digitalnu tehnologiju efektnije koriste u nastavi”, kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je neophodno da škole podrže socijalni i emocionalni razvoj djece i promovišu mentalno zdravlje učenika i nastavnika.

“Najbolji način da se sve to postigne je kroz zajedničke napore i konsultacije svih zainteresovanih strana, prije svega nastavnika, učenika, roditelja i lokalnih zajednica”, kaže se u saopštenju.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander istakao je da UNICEF vjeruje da su otvorene škole u najboljem interesu djece i cijelog društva.

“Djeci je to potrebno zbog učenja, razvoja i mentalnog zdravlja. Podaci o bezbjednosti učenja u učionicama su mnogobrojni, a dostupnost vakcina nastavnicima, roditeljima i starijim članovima porodice sada još više ide u prilog otvorenim školama”, kazao je on.

Govoreći o ogromnom uticaju zatvaranja škola na učenike, Santander je istakao da nije dovoljno samo ponovo otvoriti učionice.

“Djeci će biti potrebna podrška da nadoknade gubitke u savladavanju nastavnog gradiva”, smatra on.

Santander je kazao da svim nastavnicima treba pružiti podršku kako bi se što bolje pripremili da se “gubici” u učenju nadoknade, kao i da se digitalna tehnologija što efektnije koristi u nastavi.

„Kako bi se odgovorilo na sve ove izazove, sada je najvažnije da se organizuju kontinuirane konsultacije sa svim zainteresovnim stranama u cilju pružanja podrške obrazovnom sistemu da efektno odgovori na potrebe sve djece, a posebno one koja su najranjivija”, rekao je on.

Santander je poručio da će UNICEF nastaviti da podržava Vladu da odgovori na ove izazove, jer “vjeruju da je kvalitetno, inkluzivno obrazovanje jedan od najvećih prioriteta Crne Gore”.

Britanska ambasadorka u Podgorici Karen Medoks je podsjetila da je Crna Gora, kao i mnoge zemlje svijeta, zatvorila škole tokom ranih faza pandemije COVID-a-19.

„Sada znamo da će zatvaranje škola godinama imati uticaj na ovu generaciju djece, kao i na dugoročnu budućnost zemlje. Crna Gora ima ambicije da promoviše inovacije i da izgradi jaču privredu nakon COVID-a”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, ključ dugoročnog održivog ekonomskog rasta je njen ljudski kapital.

“A kako bi njegovali talente ove zemlje, njeni mladi ljudi moraju biti u mogućnosti da se vrate u svoje učionice, od osnovnih škola do univerziteta, što je prije moguće”, poručila je Medoks.

NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore zahtijeva od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da se posveti jednom od ključnih segmenata ovoga društva, prije svega pripremi nove Školeke godine i izgradnji nepartitokratskog obrazovnog sistema koji će moći da osmisli i realizuje kvalitetne promjene.

„Želimo otvorene škole, ali i otvorene umove za zdravog pojedinca i zdravo društvo”, poručila je Danijela Delibašić.

Udruženje Roditelji smatra da je već puno toga propušteno da se uradi na vrijeme i da se nije naučila lekcija iz prethodne godine, na osnovu koje se moglo zaključiti da se s pripremama moralo početi mnogo ranije.

„Ne smijemo da dozvolimo da ponovimo čak ni sličnu situaciju kao prošle godine. Djeca su puno toga izgubila i u učenju i u razvoju i kada je riječ o mentalnom zdravlju, i pitanje je može li se sve to nadoknaditi”, kazala je Kristina Mihailović.

Ona kaže da se roditelji pitaju da li će posljedice aktuelnih odluka u vezi s epidemiološkom situacijom posljednjih mjeseci morati da snose djeca.

“Jer, kad dođe vrijeme da idu u školu, uslijediće zatvaranje i to prvenstveno obrazovnih ustanova. Roditelji od toga najviše strahuju, naravno, uz to da njihova djeca u školama budu bezbjedna”, kazala je Mihailović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije