fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrimarni zadatak izbor sudija i izlazak iz političkog ćorsokaka

Primarni zadatak izbor sudija i izlazak iz političkog ćorsokaka

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori neophodno je stvaranje uslova koji bi omogućili kompletiranje i efikasno funkcionisanje državnih institucija, ocijenjeno je u razgovoru lidera Demosa Miodraga Lekića i francuskog ambasadora Kristijana Timonijea.

Kako se navodi u objavi Demosa na Fejsbuku /Facebook/ na sastanku je saopšteno da su izbor sudija Ustavnog suda i izlazak iz političkog ćorsokaka trenutno dva primarna zadatka.

Navodi se da je na sastanku posebno aktuelizovana političko-institucionalna kriza u Crnoj Gori.

“Dvojica sagovornika su izrazila saglasnost oko neophodnosti stvaranja uslova koji bi omogućili kompletiranje i efikasno funkcionisanje državnih institucija u zemlji”, kaže se u saopštenju.

Lekić je istakao odgovornost parlamenta da u postojećim uslovima ima političko-pravne inicijative koje bi vodile institucionoj stabilnosti, s ciljem efikasnosti odlučivanja države koja se nalazi pred mnogim složenim izazovima.

Lekić i Timonije su se složili da je kompletiranje Ustavnog suda i poštovanje demokratskih pravila u vrhu prioriteta države.

Lekić je, kako se navodi, kazao da će parlamentarna većina ponovo, kao i u prethodnom ciklusu, dati doprinos izboru profesionalnih i autonomnih sudija koji će biti van bilo kakvog političkog uticaja.

On je rekao da se u parlamentarnoj većini s uvažavanjem odnose prema saopštenju francuskog Ministarstva inostranih poslova o institucionalnoj krizi u Crnoj Gori.

“Nalazeći da su te poruke uravnotežene, a između dva proritetna zadatka – izbora sudija Ustavnog suda i načina izlaska iz političkog ćorsokaka u kojem se nalazi država”, dodaje se u saopštenju.

Lekić je ocijenio da takve nijansirane, uravnotežene, zato i ozbiljne poruke, koje se uostalom nalaze i u dijelovima izvjestaja Venecijanske komisije, mnogo više obavezuju odgovorne političke snage u državi od pojednostavljenih, ponekad i prijetećih poruka koje se neadekvatno, i van diplomatskih običaja, upućuju, najčešće sa kontraproduktivnim efektima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...