fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredsjednici i članovi radnih tijela koje obrazuje Vlada nijesu javni funkcioneri

Predsjednici i članovi radnih tijela koje obrazuje Vlada nijesu javni funkcioneri

Podgorica, (MINA) – Predsjednici i članovi radnih tijela koje su obrazovali organi vlasti i Vlada nemaju status javnih funkcionera, saopšteno je iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su kazali da je shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner izabrana, imenovana odnosno postavljena osoba u državnom organu, organu državne uprave, pravosudnom organu, organu lokalne samouprave, organu lokalne uprave, nezavisnom tijelu, regulatornom tijelu.

Kako su dodali, javni funkcioner je i osoba imenovana u javnoj ustanovi, privrednom društvu, odnosno pravnom licu koje vrši javna ovlašćenja, odnosno djelatnosti od javnog interesa ili je u državnom vlasništvu.

U saopšenju se navodi da je javni funkcioner i osoba na čiji izbor, imenovanje ili postavljenje organ vlasti daje saglasnost, bez obzira na stalnost funkcije i nadoknadu.

“Tokom prethodnog perioda “kreativnim” tumačenjem odredbe člana 3 zakona veliki broj osoba je uvršten u evidenciju javnih funkcionera iako za to nije postojao osnov, niti procjena u slučaju velikog uvećanja broja javnih funkcionera”, kaže se u saopštenju ASK-a.

Iz Agencije su rekli da su te osobe imenovali organi vlasti ili Vlada u radnim tijelima (grupama, komisijama, savjetima i drugim tijelima) koja se obrazuju ne kao radna tijela koja učestvuju u donošenju odluka, već zbog sprovođenja zakonskih nadležnosti, davanja smjernica, sprovođenja strategija, i sličnih ciljeva koji su propisani u odlukama o njihovom obrazovanju.

“Iz toga proizilazi da te osobe nijesu, niti mogu biti osobe sa statusom javnih funkcionera”, navodi se se u saopštenju.

Iz Agencije su rekli da osobe u tim radnim tijelima, koja već imaju status javnog funkcionera, dužne su da to prijave ASK-u kao članstvo u radnom tijelu.

“Dodatno, termini „izabran, imenovan, odnosno postavljen“, koji se mogu naći u aktima o obrazovanju navedenih tijela, nijesu i ne mogu biti presudan razlog da bi se neka osoba svrstala u kategoriju javnih funkcionera”, navodi se u saopštenju.

Agencija je ukazala i na član 9 stav 2 zakona koji je prethodno bio na snazi, kao i na član 11 stav 2 važećeg Zakona, kojima je predviđeno da se članstvo javnog funkcionera koji je imenovan ili biran u stalna i povremena radna tijela koje obrazuje organ vlasti, neće smatrati vršenjem dvije ili više javnih funkcija.

“ASK će staviti van snage sve odluke i mišljenja u kojima je suprotno tumačena ova odredba Zakona o sprečavanju korupcije”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, saobraćaj, sankcije, alkohol, vožnja, droga

Za vikend 53 saobraćajne nezgode

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori su se, tokom vikenda, dogodile 53 saobraćajne nezgode,...