fbpx
NaslovnicaCrna GoraPozvao Crnogorce da čuvaju identitet, narod i državu

Pozvao Crnogorce da čuvaju identitet, narod i državu

Podgorica, (MINA) – Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo u božićnoj poslanici pozvao je Crnogorce da čuvaju crnogorski identitet, Crnogorsku pravoslavnu crkvu, narod i državu, i da se mole Gospodu da urazumi silnike koji su uzurpirali njihove svetinje.

“Neka vas Crnogorci i Crnogorke u dane Božića skupi bratska ljubav, Sveti Krst i Jevanđelje, da se Crnogorci slože. Da se molimo Gospodu da urazumi silnike, koji su uzurpirali naše svetinje, crkve i manastire, te se ne možemo moliti Gospodu na našim oltarima”, rekao je Mihailo.

Prema njegovim riječima, Beogradskoj patrijaršiji odnosno takozvanoj Crnogorsko-primorskoj mitropoliji Srpske pravoslavne crkve sve je dozvoljeno, a CPC sve oduzeto.

“Hvala Bogu da nije došlo do težih incidenata koje svakodnevno izaziva SPC u Crnoj Gori. Da je riješeno crkveno pitanje CPC u skladu sa najstrožijim evropskim standardima, Crna Gora bi već bila u Evropskoj uniji. Crnogorci nijesu Srbi, već Crnogorci koji obnavljaju svoju državu”, rekao je Mihailo.

On je pozvao sve da, slaveći sveti dan rođenja Hristova, istrajno slijede put spasitelja, put njegova učenja kroz svoju dugu viševjekovnu istoriju.

“CPC se zalaže za mir i slogu, bratstvo i jednakost među ljudima. CPC koja je u dugoj istoriji dijelila narodnu sudbinu raduje se Božiću i očinskom ljubavlju grli svu svoju đecu, ma đe bili, u zemlji ili rasijanju, poručujući im: Sad je vrijeme milosti, sad je vrijeme spasa, ujedinimo se oko svojih svetinja i svete CPC”, naveo je Mihailo.

On je kazao da dragi vjernici, poštovani prijatelji, hrišćani u cijelom svijetu doživljavaju neizmjernu radost, rođenje Gospoda Isusa Hrista.

“Prije 20 vjekova u pećini blizu Vitlejema dogodio se jedinstven događaj u istoriji ljudskog roda, rodio se Spasitelj svijeta, zablistalo je obećano sunce, da obasja cio svijet zracima Božje milosti. Tom istorijskom događaju za ljudski rod obradovaše se anđeli i prvi objaviše vijest rođenja Sina Božjeg i zapjevaše pjesmu: “Slava na visini Bogu, i na zemlji mir, među ljudima dobra volja””, naveo je Mihailo.

Suština Božića je, kako je kazao, blagovijest da se Bog rodio kao čovjek iz ljubavi prema ljudima, da bi sve ljude i tvorevinu preporodio i ovjekovječio u crkvi. U njoj se otkriva buduće carstvo Božje, kao vječna zajednica Boga i čovjeka.

“Naše ponovno rođenje, Duhom Svetim u tajni svetoga krštenja, ne bi nam bila darovana da se Gospod Isus Hristos, nije rodio od Duha Svetoga i Djeve Marije”, kazao je Mihailo.

On je poželio svim pravoslavnim vjernicima, građanima Crne Gore i u dijaspori, mnogo sreće, radosti i božanskog veselja.

“Blagodat Gospoda Isusa Hrista i ljubav Boga i Oca i zajednica Svetoga Duha sa svijema vama. Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! Srećna Vam Nova godina. Neka je vječna Crna Gora i autokefalna Crnogorska Pravoslavna Crkva, bez koje nema države Crne Gore”, zaključio je Mihailo.

Najčitanije