fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoziv članovima Vlade da dođu u Srebrenicu

Poziv članovima Vlade da dođu u Srebrenicu

Podgorica, (MINA) – Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari-Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine pozvao je premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da dođu u Srebrenicu i upoznaju se sa činjenicama o genocidu.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica kazali su da je Crna Gora u posljednjih 25 godina učinila izuzetan napredak na putu suočavanja sa prošlošću, tranzicijske pravde i borbe protiv negiranja utvrđenih zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

“Posljednje izjave Krivokapića, Abazovića i Leposavića, kojima se genocid negira, relativizuje ili se relativizuju druge izjave o dovođenju u pitanje sudskih utvrđenih činjenica, predstavljaju udar na vladavinu prava i proces pomirenja u regiji“, kaže se u saopštenju.

Iz Memorijalnog centra pozvali su članove Vlade da, prije svega, odaju počast ukopanim žrtvama u kompleksu Memorijalnog centra, gdje imaju direktni uvid u lične predmete i lične priče preživjelih svjedoka genocida, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Neka onda posjete identifikacijski centar Međunarodne komisije za traženje nestalih, te se suoče sa kostima onih koji su pronađeni u primarnim, sekundarnim i tercijarnim masovnim grobnicama“, navodi se u saopštenju.

Iz Memorijalnog centra rekli su da su presude sudova posljednja tačka do koje pojedinac treba posegnuti da bi shvatio da je u Srebrenici počinjen genocid.

Memorijalni centar Srebrenica, navodi se, izražava spremnost da članovima Vlade stavi na uvid nedavno objavljene stenograme Narodne skupštine Republike Srpske (RS), koji su predstavljeni kroz projekat “Transkripti genocida”, kako bi se spoznale razmjere dehumanizacije i planiranja genocida nad Bošnjacima od strane vojnog i političkog režima samoproglašene Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

“Ukoliko nećete vjerovati presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kome ćete vjerovati? Sa takvim stavom nećete moći ući u Evropsku uniju, sa takvim stavom ćete izgubiti sve ono vrijedno što ste godinama gradili kao zemlja koja se sa zločinima, genocidom i devedesetim suočila”, piše u saopštenju.

Iz Memorijalnog centra poručili su Abazoviću da poslije potvrde da je u Srebrenici počinjen genocid nije pristojno reći “okrenimo se budućnosti, idemo dalje”.

“Kao da žrtve genocida žele o tome diskutovati u javnosti i kao da svaki put pokretač vijesti o genocidu nijesu upravo negatori genocida”, naveli su iz Memorijalnog centra.

Kako su kazali, baš suprotno, ne mora se povesti niti jedna više diskusija političara o genocidu u Srebrenici, jer pregovora i razgovora o činjenicama nema.

“Na jednoj strani je civilizacija, na drugoj politike zla”, zaključili su iz Memorijalnog centra.

Najčitanije