fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotreban zajednički pristup u cilju suzbijanja kriminaliteta maloljetnika

Potreban zajednički pristup u cilju suzbijanja kriminaliteta maloljetnika

Podgrica, (MINA) – Sve institucije, organizacije i mediji treba da se uključe u problem rješavanja kriminaliteta maloljetnika koji je uzeo maha u Crnoj Gori, poručeno je sa nacionalne konferencije u Podgorici.

Nacionalnu konferenciju “Suprostavljanje kriminalitetu maloljetnika kroz preventivno djelovanje i sankcionisanje” organizovala je Internacionalna policijska organizacija Crne Gore.

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Ivan Pekić kazao je da je situacija alarmantna.

„Treba da se uključe sve institucije, organizacije, mediji kako bi se mogao riješiti problem kriminaliteta maloljetnika koji je poprimio maha u Crnoj Gori i regionu. Samo zajedničkom saradnjom možemo pokušati donekle da izađemo iz okvira da naša djeca gledaju na nasilje kao na šalu“, rekao je Pekić.

On je kazao da tehnologija mnogo napreduje, da Tik-Tok i društvene mreže stvaraju mnoge probleme „i možda idu korak ispred nas“.

Pekić je rekao da je fokus treba staviti na suprotstavljanje kriminaliteta maloljetnika.

„I sami svjedočimo tome da je u Crnoj Gori to učestala pojava, koja je poprimila ozbiljne obrise. Bez zajedničkog angažovanja, nema ni rješavanja problema“, kazao je Pekić.

On je rekao da je u obrazovnim ustanovama možda i previše fokus na obrazovanju, a manje na vaspitanju, i dodao da roditelji treba više vremena da provode sa djecom.

Predstavnica Ministarstva javne uprave (MJU) Milica Pajović kazala je da to ministarstvo pouzdan partner u odgovornom odnosu prema problemu koji traži strateški pristup zasnovan na vrijednostima i zajedničkoj viziji razvoja društva.

Prema njenim riječima, digitalizacija je neminovnost, ali ona ni u jednom segmentu ne smije podrazumijevati dehumanizaciju.

Pajović je istakla da nikakvi birokratizovani i politikantski potezi ne mogu rezultirati stvarnim i dugoročnim suzbijanjem maloljetničkog kriminala.

Advokat Andrijana Razić ocijenila je da je, kad maloljetnik dođe u situaciju da mu treba advokat, već poprilično kasno za bilo kakvu ispravku.

„To mi govori iskustvo i statistika“, rekla je Razić.

Ona je kazala da krivični zakon o maloljetnicima zahtijeva ozbiljne reforme, kao i mnogi drugi koji su, kako je navela, prepuni rupa, praznina i ostavljaju široku mogućnost tumačenja.

„Gdje god imate široku mogućnost tumačenja, imate i široku mogućnost zloupotreba“, kazala je Razić.

Prema njenim riječima, dijete je posljednji u nizu krivaca za to što radi.

„Bez obzira što mi imamo u krivičnom pravu sistem subjektivne odgovornosti“, dodala je Razić.

Ona je rekla da nije dobro da se sve proglašava za nasilje jer, kako je dodala, postoji mogućnost da se sve zloupotrijebi.

Razić je navela da treba insistirati na edukaciji i prevenciji, prije svega roditelja, profesora pa tek onda djece.

Ona je kazala da u Upravi za izvršenje sankcija ne postoji prostor gdje borave samo maloljetnici.

„Maloljetnici kojima se odredi ili izrekne kazna maloljetničkog zatvora, tu kaznu izvršavaju sa punoljetnima počioniocima. Zatvor ne radi nikakvu resocijalizaciju, rehabilitaciju čak ni odraslih počinilaca krivičnih djela“, kazala je Razić.

Direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović rekla je da se u proteklom periodu malo radilo na ukazivanju na devijantna ponašanja u društvu koja se tiču i djece.

„Mi se prethodnih mjeseci kao društvo ubismo da dokažemo da nema više vršnjačkog nasilja, već kada generalno gledamo nasilje među djecom, volimo da ukažemo na to, posebno kada govorimo o institucijama sistema, da statistike govore nema ga više, da je ono kao i do sada prisutno i da su se djeca uvijek tukla“, rekla je Mihailović.

Sa druge strane, kako je navela, tu su kontradiktorne informacije koje saopštavaju razne institucije.

„Pa će vam policija reći da ga nema više, tužilaštvo da su zabrinuti zbog podataka rasta, slično će ukazati i Ministarstvo rada i socijalnog staranja“, kazala je Mihailović.

Prema njenim riječima, gubi se vrijeme na takve informacije i prebacivanje odgovnosti.

Mihailović je kazala da se Udruženje prethodnih godina fokusiralo na problem vršnjačkog nasilja i da je porodica ključna karika u cijeloj priči.

Kako je navela, primjećuju se promjene koje svako društvo treba da zabrinu.

Mihailović smatra da je ključna podrška države da pomogne, natjera ili nađe mehanizme da podstakne porodicu da mijenja ponašanje svog djeteta.

Ona je podsjetil da je Udruženje institucijama uputilo predlog da se servisi podrške porodicama uspostave na nivou države.

Direktorica nevladine organizacije Sistem, Neda Radović, kazala je da se o nasilju priča tek onda kada se desi, i da se olako shvata ozbiljnost tog problema.

„Imajući u vidu tendenciju rasta nasilja, smatramo da je prevencija najbitnija. Mora se djelovati sistemski kako bi se nasilje držalo pod kontrolom, ako je to uopšte moguće“, kazala je Radović.

Ona je govoreći o predlozima za rješavanje poblema nasilja, kazala da Ministarstvo prosvjete predstavlja ključni faktor.

„Potrebne su odgovarajuće obrazovne mjere i prilagođavanje obrazovnom programu sa ciljem emocionalnog opismenjavanja mladih“, kazala je Radović.

Ona je dodala da je neophodno i uvođenje psihiloškog testiranja mladih jednom godišnje, a ne samo pri upisu u školu.

Radović smatra da je potrebno obezbjeđivanje dodatnih radnih mjesta za psihologe, pedagoge i ostale stručnjake, koji bi se na valjan način bavili djecom, kao i vraćanje policajaca u školska dvorišta.

„Mora se dodati i nezaobilazna uloga roditelja, jer je vrijeme da se probudimo, da više budemo sa djecom, da ih učimo lijepim manirima, da ličnost djece ne bude formirana na pogrešnim vrijednostima“, kazala je Radović.

Potrebno je, kako je navela, da institucije budu oštrije u kažnjavanju kako bi se poslala poruka da posljedice neće biti male.

Radović je apelovala na Upravu policije da dozvoli uvid u registar pedofila.

Novinarka Svetlana Đokić kazala je da je zaštita djece posao cijelog društva.

Govoreći o odnosu medija, Đokić je rekla da mnogi misle da su novinari oguglali na te teme, ali da to nije tačno.

„Dio medijima ipak o ovim stvarima pravi senzacije, juri klikove i preglede, ne zanima ih žrtva. A od počionila pravi heroje, antiheroje bolje reći. Izvještavanje u ovakvim situacijama je teško, nikad ne znate jeste li javnosti rekli previše ili premalo“, kazala je Đokić.

Ona je rekla da se, kada se izvještava o slučajevima gdje su djeca počinioci ili žrtve, treba voditi principima da žrtvu i njenu porodicu ne treba izlagati novom bolu.

Đokić je dodala da od počionilaca ne treba praviti zvijezde, jer oni to i nijesu.

Mediji, kako je rekla, mogu biti jaka karika u cijeloj priči, tako što će profesionalno odraditi posao i slati jasne poruke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...