fbpx
15 C
Podgorica
December 9, 2022.
NaslovnicaCrna GoraPoslanici bi trebalo da raspravljaju o zakonu o popisu stanovništva

Poslanici bi trebalo da raspravljaju o zakonu o popisu stanovništva

Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorskog parlamenta danas bi trebalo da raspravljaju o Predlogu zakona o popisu stanovništa, domaćinstava i stanova, koji je Vlada utvrdila 2. juna.

Zakonodavni odbor je 26. oktobra, sa četiri glasa za i tri protiv, ocijenio da je predloženi zakon u skladu sa Ustavom.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je na sjednici Odbora kazao da popis stanovništa, domaćinstava i stanova može biti održan najranije u maju naredne godine.

Popisom su, kako je tada saopšteno, obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.

O osobama koja se obuhvataju popisom prikupiće se podaci o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mjestu i državi rođenja, bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola.

Kako je saopšteno, popis će obuhvatiti i podatke o državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori.

“Izuzetno , ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori, upisuje se odgovor „Ne želi da se izjasni“”, kaže se u predloženom zakonu.

Popis priprema, organizuje i sprovodi Uprava za statistiku, a popisna komisija se obrazuje za svaku jedinicu lokalne samouprave.

“Preliminarne rezultate popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija Uprava za statistiku će objaviti u roku od 30 dana od završetka popisa”, kaže se u obrazloženju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije