fbpx
NaslovnicaCrna GoraPortal eZdravlje smanjio broj posjeta domovima zdravlja

Portal eZdravlje smanjio broj posjeta domovima zdravlja

Podgorica, (MINA) – Portal eZdravlje značajno je uticao na smanjenje broja posjeta domovima zdravlja, kazao je direktor Fonda za zdravstvo osiguranja (FZO) Sead Čirgić, navodeći da se dnevno izda više od 17 hiljada recepata.

On je, u izjavi za Infobiro, kazao da su iz FZO pokrenuli niz servisa koji građanima u situaciji koja je izazvana koronavirusom omogućavaju onlajn pristup sistemu zdravstvene zaštite.

“Mjere već daju rezultate, pa je zabilježen značajan pad posjeta domovima zdravlja. Samo na dnevnom nivou se preko onlajn platforme eZdravlje izda više od 17 hiljada recepata”, rekao je Čirgić.

On je kazao da je namjera FZO da pomoću savremenih tehnologija na što bolji i brži način obezbijedi pristup osiguranicima sistemu zdravstvene zaštite i ostvarivanju ostalih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

“Gledajući brojke u korišćenju tih servisa primjetili smo da su naši osiguranici prepoznali značaj svih servisa koji je u njihovom interesu, da ga koriste na što bolji način, što češće i na taj način smanje broj odlazaka kod ljekara”, kazao je Čirgić.

On je ukazao na činjenicu da je upravo zahvaljujući onlajn servisima Fonda, broj posjeta zdravstvenim ustanovama znatno manji.

“Od Doma Zdravlja Podgorica dobili smo informaciju da se, u odnosu na redovne okolnosti, broj posjeta smanjio ispod deset odsto u odnosu na redovne okolnosti”, kazao je Čirgić.

On je podsjetio da kod izabranih ljekara najviše dolaze hronični bolesnici da bi im bila propisana redovna terapija.

“Naši korisnici od kuće mogu obezbijediti Pin kod koji je preduslov za korišćenje Portala eZdravlje, na kojem se nalaze svi ti elektorsnki servisi”, naveo je Čirgić.

On je kazao da je za kratak period 11 hiljada osiguranika od kuće sebi obezbijedilo Pin kod.

Kako je dodao Čirgić, trenutno 85 hiljada osiguranika može da koristi elektronske servise.

On je kazao da su svakodnevno u komunikaciji sa Domom zdravlja Podgorica.

“Oni su napravili odličnu organizaciju, na svega šest pultova se sada pružaju usluge našim osiguranicima”, kazao je Čirgić.

On je rekao da se trenutno kasni u obradi
zahtjeva, ali da imaju obećanje od ljekara da će svi zahtjevi biti obrađeni narednih dana.

Najčitanije