fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivković: Parlamentarna većina udaljava Crnu Goru od evropskog sistema vrijednosti

Živković: Parlamentarna većina udaljava Crnu Goru od evropskog sistema vrijednosti

Podgorica, (MINA) – Parlamentarna većina udaljava Crnu Goru od evropskog sistema vrijednosti, ocijenio je lider Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnicom Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz DPS-a, ispred zemalja Kvinte, na sastanku su bili ambasadori Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke Njemačke Peter Felten, Velike Britanije Don Meken, Italije Andreina Marsela i Francuske An Mari Maske, dok je ispred Delegacije EU sastanku prisustvovala zamjenica šefa političkog sektora Laura Zampeti.

Živković je predstavnike diplomatskog kora upoznao sa aktivnostima unutarpartijske reforme koja je u završnoj fazi.

On je ocijenio da je DPS uspješno obavila reformski proces i novim rukovodstvom potvrdio da ima snagu i kredibilitet što se potvrđuje rezultatima izbora na lokalnom nivou i trendom rasta podrške biračke javnosti.

Živković je podsjetio na konstruktivnu ulogu DPS-a u opozicionim klupama i ponovio čvrstu opredjeljenost i posvećenost partije očuvanju nacionalnih interesa Crne Gore i njenog evropskog kursa.

On je pozdravio dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

“I ukazao da to ne mijenja činjenicu da akteri parlamentarne većine u realnosti udaljavaju Crnu Goru od evropskog puta i evropskog sistema vrijednosti, što se ogleda u kontinuiranoj političkoj nestabilnosti unutar parlamentarne većine, urušavanju institucija sistema, pogotovo u oblasti pravosuđa i bezbjednosti, kao i konstantnom pokušaju mijenjanja građanskog karaktera crnogorskog društva”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su predstavnici diplomatskog kora naglasili da je presudno važno očuvanje inkluzivnog međupartijskog dijaloga i najšire političke podrške za ključne predstojeće reforme u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti.

“Ambasadori su pozdravili konstruktivnu opozicionu ulogu DPS-a koja je podržala usvajanje zakonskih rješenja koja su bila preduslov za dobijanje IBAR-a”, dodaje se u saopštenju.

Potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković ponovio je da DPS ima principijalan odnos prema politikama koje su u funkciji emancipacije crnogorskog društva, multietničkoj demokratiji i evropskoj perspektivi Crne Gore.

Govoreći o vladavini prava, on je ukazao na brojne konkretne primjere koji potvrđuju kršenje vladavine prava od strane političkih subjekata koji vrše vlast.

Šef Kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić ukazao je na brojne anomalije u radu Skupštine, ističući ulogu predsjednika Vlade Milojka Spajića koji, prema njegovim riječima, uz podršku parlamentarne većine kontinuirano ignoriše ustavnu obavezu da podliježe parlamentarnom nadzoru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...