fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZeković: Nadstranačka ličnost ima veliku šansu za pobjedu

Zeković: Nadstranačka ličnost ima veliku šansu za pobjedu


Podgorica, (MINA) – Nadstranačka ličnost, koja je prihvatljiva svima koji Crnu Goru vide u društvu civilizovanih, demokratskih i ekonomski razvijenih država, ima veliku šansu za pobjedu na predsjedničkim izborima, ocijenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković smatra da je Crnoj Gori potreban predsjednik ili predsjednica koji će biti odbrana građanske i sekularne države, očuvati njenu EU orjentaciju i kredibilitet NATO članice.

On je naveo da kandidat za predsjednika ne treba da bude simbol nijedne partije već vrjednosnog svjetonazora na koji se na razne načine atakuje u posljednje dvije i po godine.

“Nadstranačka ličnost, neopterećena partijskim teretima, prihvatljiva svima koji baštine vrijednosti politike koja Crnu Goru vidi u društvu civilizovanih, demokratskih i ekonomski razvijenih država. Takav kandidat ima veliku šansu za pobjedu”, kazao je Zeković agenciji MINA.

Kako je naveo, rezultati izbora pokazuju da opozicione partije ne okupljaju sve birače posvećene vrijednostima građanske i evropske Crne Gore.

Zeković je saopštio da, s druge strane, politika “Vučićeve većine” predstavlja služenje tuđim interesima i otvorenu negaciju evroatlantskih vrijednosti.

“Pitanje za opozicione partije je da li želimo da na predsjedničkim izborima imamo kandidata koji može da pobijedi ili hoćemo da predsjedničke izbore iskoristimo za uskopartijski interes, svjesni da će takav pristup omogućiti pobjedu kadidata Vučićeve većine”, smatra Zeković.

On je rekao da kandidat koji nije predstavnik jednog političkog subjekta lakše može dobiti podršku birača ostalih partija na tom političkom polju.

“Dodatnu prednost u odnosu na partijskog kandidata bi imao kod onih birača koji dijele temeljne ustavne vrijednosti za koje se borimo, zalažu se za građansku, sekularnu Crnu Goru članicu EU i NATO, ali iz različitih razloga ne podržavaju partije aktuelne opozicije”, smatra Zeković.

Sve to je, prema njegovim riejčima, mnogo teže partijskom kandidatu, jer nosi i partijske terete, iz kog god političkog subjekta dolazio.

Zeković je ocijenio da kvalitetnih kandidata postoji, ako postoji razumijevanje da je potreban nadpartijski pristup.

“Vjerujem i da je za dalje demokratko zrijevanje blagotvorno da imamo predsjednika ili predsjednicu Crne Gore koji nije nije partrijski funkcioner”, rekao je Zeković.

Upitan da li je za njegovu stranku prihvatljivo predsjednica Upravnog odbora Atlantskog saveza i nekadašnja funkcionerka Demokratske partije socijalista (DPS) Milica Pejanović Đurišić bude kandidatkinja na predsjedničkim izborima, Zeković je kazao kako je SDP već saopštio da prioritet daju nadstranačkom kandidatu.

On je kazao da su prednosti takvog pristupa jasne, dodajući da, ukoliko ne bude razumijevanja i saglasnosti oko takvog koncepta, SDP će imati svog kandidata.

“Prvo je potrebno sa političkim subjektima koji bi mogli podržati takvog kandidata postići dogovor oko koncepta. Svakako smatram da bi Pejanović bila dobra kandidatkinja za predsjednicu”, rekao je Zeković.

On je podsjetio da je SDP, uoči raspisivanja izbora javno saopštio da je optimalna opcija nadstranački kandidat koji može da okupi građanske i evropski orjentisane političke subjekte, udruženja, kao i duge organizacije.

“Ukoliko takvog dogovora ne bude, SDP je spreman da na tim izborima nastupi sa svojim kandidatom”, rekao je Zeković.

Upitan da li je bilo razgovora između opozicionih partija i predstavnika parlamentarne većine oko izbora sudija Ustavnog suda, on je rekao da SDP pune dvije godine insistira na dijalogu kako bi izabrali nedostajuće sudije Ustavnbog suda, članove Sudskog savjeta i vrhovnog državnog tužioca.

“Predsjednik SDP-a je više puta javno pozivao, tri puta se pisano obraćao predsjednicima Skupštine (Aleksi) Bečiću i (Danijeli) Đurović, ali je parlamentarna većina odbijala dijalog. Danas vidimo posljedice takvog ponašanja”, rekao je Zeković.

On je rekao da danas “Vučićeva većina” želi opoziciji da oduzme pravo koje im je dato kada su oni bili opozicija.

“Kada parlamentarna većina odustane od želje da “ima većinu u Ustavnom sudu”, kako je saopštio potpredsjednik Vlade, i budu željeli Ustavni sud koji iznad bilo koje vlasti, što se SDP-a tiče – kucaju na otvorena vrata”, poručio je Zeković.

On je rekao da pristup koji se demonstrira u Skupštini prilikom saslušanja kandidata, “koji više liči na popis po nacionalnoj i vjerskoj osnovi”, ne ohrabruje.

“Situaciju gdje poslanica Demokratskog fronta, prema čijoj ocjeni su nacionalna pripadnost i vjersko opredjeljenje jedne kandidatkinje za sudiju bili “atipičnan slučaj”, i nije znala “kako pravilno postupiti”, pritom nikom ne pada na pamet da kadidate za sudije Ustavnog suda posmatraju upravo kao kandidate za sudije, a ne kao predstavnike vjera i nacija, pokazuje dubinu vrijednosnog sunovrata”, smatra Zeković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije