fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa Demokrate prihatljivo sve što dogovore Vlada i SPC

Za Demokrate prihatljivo sve što dogovore Vlada i SPC

Podgorica, (MINA) – Za Demokratsku Crnu Goru prihatljivo je sve što Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva (SPC) dogovore i usaglase, kazali su iz te stranke.

Iz Demokrata su poručili da su principijelno na istim pozicijama u odnosu na pitanje temeljnog ugovora, kao i za vrijeme prethodne Vlade i raznih radnih verzija koje su se pojavljivale u javnosti, što formalno, što neformalno.

„Sve što u konačnom dogovore i usaglase dvije ugovorne strane, u ovom slučaju Vlada i SPC je prihvatljivo i za nas“, navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni su naveli da se za sada se oglasila samo jedna ugovorna strana, i to sa različitim tonovima u Vladi i vjerovatno sa različitim motivima.

„Treba sačekati stav i druge ugovorne strane i konačnu verziju temeljnog ugovora, imajući u vidu da je gospodin Abazović prevario svakog sa kim je radio, što tvrdi najveći dio političkih subjekata u Crnoj Gori, a danas svjedočimo i onih koji podržavaju njegovu Vladu“, kaže se u saopštenju.

Iz Demokrata su naglasili da se od svog osnivanja do danas iskreno zalažu za ravnopravan i punopravan status svih crkava i vjerskih zajednica.

„U tom smislu insistiramo da se odnos između SPC i države riješi potpisivanjemtTemeljnog ugovora na zadovoljstvo obje ugovorne strane“, naveli su iz Demokrata.

Iz te stranke su kazali da su izmijenjenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, za koji su se i pored opstrukcija izborili u Skupštini, stvorene sve pretpostavke da se pitanje ugovornog odnosa riješi na evropski i civilizacijski način.

„Predmetno pitanje se mora najhitnije riješiti, jer nerješavanje pitanja odnosa države i Crkve može biti prihvatljivo samo za one koji ovo pitanje hoće da drže u vazduhu, kako bi prijeteći Crkvi i vjerskim zajednicama ubirali jeftine, ali ujedno i vrlo opasne političke poene, produkujući podjele“, dodali su iz Demokrata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije