fbpx
NaslovnicaCrna GoraTransparentnost i inkluzivnost u sprovođenju popisa važan korak ka stabilizaciji

Transparentnost i inkluzivnost u sprovođenju popisa važan korak ka stabilizaciji

Podgorica, (MINA) – Transparentnost i inkluzivnost u sprovođenju popisa stanovništva jedan je od veoma važnih koraka nove vlasti ka društveno-političkoj stabilizaciji, ocijenio je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, Aleksa Bečić.

Bečić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na sastanku sa ambasadorkom Češke Janinom Hrebičkovom, rekao da je nova vlast napredovala u veoma kratkom roku.

On je naglasio da je izbor sedmog sudije Ustavnog suda ključni korak ka uspostavljanju funkcionalnosti najviše sudske instance u Crnoj Gori.

„Osim toga, istakao je transparentnost i inkluzivnost u sprovođenju popisa stanovništva kao još jedan od veoma važnih koraka nove vlasti ka društveno-političkoj stabilizaciji“, kaže se u saopštenju.

Bečić je rekao da je sada, sa novom Vladom izrazito građanskog karaktera, vrijeme da se društvo fokusira na ekonomska, socijalna pitanja i vladavinu prava, umjesto na apsurdne ideološke podjele i tenzije.

„Naglasio je da će kvalitet ideja i rezultata, a ne bilo čija pripadnost, ubuduće determinisati uspjeh političkih i drugih činilaca u društvu jer politike podjela, zloupotrebe vjerskih i nacionalnih osjećanja i sličnih pristupa sve više gube na značaju“, navodi se u saopštenju.

Bečić je, govoreći o spoljnopolitičkom usmjerenju Crne Gore, naglasio nedvosmislenu privrženost države prozapadnom, proevropskom i evroatlantskom kursu.

On je rekao da su u bezbjednosnom sektoru, zbog velikog broja neriješenih pitanja, suočavaju sa velikim izazovima.

„Iz tog razloga su kvalitetne analize stanja i nastavak vidljivih reformi i u prvim nedjeljama mandata na mnogim poljima nužni, a sve u cilju jačanja institucija, odlučne borbe protiv kriminala i korupcije i čišćenja institucija od upliva mafijaških struktura“, rekao je Bečić.

Kako je kazao, jačanje kapaciteta djelova Ministarstva unutrašnjih poslova koji se bave unutrašnjom kontrolom, borbom protiv korupcije i kontrolom životnog stila, imovine i prihoda policijskih službenika, nužno je u cilju izgradnje sistema vrijednosti kakav priliči onima koji nose časnu značku pripadnika crnogorske policije.

Bečić je naglasio da je to koju će dovesti do kraja i u kojoj će jedini pobjednik biti država Crna Gora.
On je naveo da su neke akcije već preduzete kao primjer efikasnosti i doslednosti u sprovođenju reformi.

Bečić je istakao da su resori unutrašnjih poslova i odbrane spremni za inteziviranje saradnje sa češkim kolegama i partnerima.

Hrebičkova je istakla da je Češka posvećena jačanju partnerskih odnosa sa Crnom Gorom, posebno u bezbjednosnom sektoru.

Ona je Bečiću čestitala imenovanje za potpredjsjednika Vlade, navodeći da su njegove nadležnosti krucijalne za izgradnju evropske budućnosti Crne Gore.

Hrebičkova je dodala da je uvjerena da će Bečić obavljati svoje zadatke sa istim nivoom uspješnosti i posvećenosti koje je demonstrirao tokom vođenja crnogorskog parlamenta.

„Na kraju, obje strane su istakle važnost jačanja međunarodne saradnje između Crne Gore i Češke, koja će doprinijeti stabilnosti, prosperitetu i međusobnom razumijevanju naših zemalja i njihovih građana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na sastanku potvrđena predanost poštovanju osnovnih ljudskih prava, demokratskih vrijednosti i promovisanju mira.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pezer i Obradović najbolji u Draževini

Podgorica, (MINA) – Reprezentativac Bosne i Hercegovine, Mesud Pezer i Anđela Obradović iz Srbije,...