fbpx
NaslovnicaCrna GoraSnažna podrška Mađarske evropskom putu Crne Gore

Snažna podrška Mađarske evropskom putu Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Mađarska će tokom predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU) u drugoj polovini godine snažno podržavati Crnu Goru na njenom evropskom putu, podstičući zatvaranje što više pregovaračkih poglavlja, kako bi se ubrzao napredak ka punopravnom članstvu u Uniji.

To je poručeno na sastanku mađarskog ministra za poslove EU Janoša Boka sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Budimpešti.

Ivanović je kazao da Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju obaveza sa evropske agende.

“Raduje nas nedvosmislena podrška Mađarske”, rekao je Ivanović i ukazao na važnost dosadašnje, ekspertske pomoći i podrške pregovaračkom procesu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), na sastanku je postignuta saglasnost o potrebi uključivanja Crne Gore u planove EU.

Iz tog Vladinog resora su rekli da je Ivanović posjetu Budimpešti završio razgovorom sa direktorom Institutu za međunarodne poslove Mađarske Gladenom Papinom i grupom istraživača.

“Razmijenjena su mišljenja o Crnoj Gori i njenim vanjskopolitičkim prioritetima, kao i aspiracijama za punopravnim članstvom u EU”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, bilo je riječi i o mogućnostima uvezivanja i projektne saradnje sa crnogorskim institutima sličnog portfolija.

Predstavnici mađarskog Instituta su kazali da će, u svom kapacitetu, doprinijeti približavanju Crne Gore i EU.

Iz MVP su kazali da je zaključeno da Crna Gora, kao najnaprednija država regiona u pogledu evropske integracije, ima realnu šansu da ubrzano pristupi EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije