fbpx
NaslovnicaCrna GoraSkupština da ne usvaja izmjene Zakona o finansiranju partija

Skupština da ne usvaja izmjene Zakona o finansiranju partija

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je poslanike Skupštine da ne usvajaju dopune Zakona o finansiranju političkih subjekata i kampanja dok se Ustavni sud ne izjasni o ustavnosti i zakonitosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović kazala je da bi poslanici, u slučaju da Ustavni sud ukine sporne izmjene zakona, morali ponovo da mijenjaju Zakon o finansiranju političkih subjekata, odnosno da ga vraćaju u prvobitno stanje.

Papović smatra da bi to bilo neracionalno i da bi negativno uticalo na pravnu sigurnost u vezi sa zakonskim obavezama partija, opština, državnih organa i drugih obveznika zakona.

„Važno je znati, takođe, da izmjene ovog zakona nijesu samo “tehničke prirode” kako smo to mogli da čujemo ovih dana, već i suštinske, jer se njima smanjuje obim kontrole zloupotreba javnih resursa“, rekla je Papović.

Kako je navela, predloženim dopunama Zakona predviđeno je da se zabrane i ograničenja upotrebe javnih resursa primjenjuju tek od 23. avgusta, a ne od dana raspisivanja izbora.

„Na taj način predlagač je arbitrarno odlučio da računa na najkraće moguće trajanje kampanje od 60 dana, otvorivši prostor za zloupotrebu državnih i opštinskih resursa pod krinkom turističke sezone“, kazala je Papović.

Prema njenim riječima, budući da parlament za gotovo dvije godine rada nije ni u jednom segmentu uspio poboljšati izborno zakonodavstvo, u CDT-u smatraju da bi bilo nedopustivo čak ići i korak nazad i imati lošija pravila od onih koja su postojala na prethodnim parlamentarnim izborima.

„Zato još jedan apel Skupštini da izmjene ovog zakona povuče sa dnevnog reda predstojeće sjednice“, zaključila je Papović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije