fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredsjedništvo Demokrata: Oročena podrška vlasti do sticanja IBAR-a

Predsjedništvo Demokrata: Oročena podrška vlasti do sticanja IBAR-a

Podgorica, (MINA) – Predsjedništvo Demokratske Crne Gore oročilo je podršku aktuelnoj vlasti do sticanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), nakon čega će sprovesti temeljnu analizu odnosa među potpisnicima koalicionog Sporazuma, odlučeno je na sjednici tog partijskog tijela.

Na sjednici je odlučeno i da Predsjedništvo neće podržati bilo kakvu inicijativu za reviziju Sporazuma u smislu principa, konstituenata, podjele oblasti i resora unutar 44. Vlade.

Predsjedništvo Demokrata ocijenilo je da je odluka Vlade o imenovanju vršioca dužnosti /v.d./ direktora Uprave policije nezakonito.

U zaključcima sa sjednice navodi se da je Predsjedništvo iznenađeno zbog stava jednog koalicionog partnera iz parlamentarne većine, koji nema članove Vlade, a koji je kroz medijske istupe, i na druge načine, opravdavao nezakonito postavljenje v.d. direktora policije.

„Iako od Demokrata istovremeno očekuje afirmaciju i poštovanje koalicionog Sporazuma“, dodaje se u zaključcima.

Predsjedništvo Demokrata pozdravilo je principijelan odnos drugog koalicinog partnera unutar parlamentarne većine koji nema članove Vlade, a koji je ukazao na zakonske i proceduralne propuste.

Predsjedništvo, kako se navodi u zaključcima, pruža punu podršku ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću, za njegov dosadašnji rad, poštovanje zakona, zaključaka Vlade i predlaganje, po njegovoj ocjeni, najboljeg kandidata za v.d. direktora policije.

Dodaje se da Predsjedništvo podržava Šaranovića i za njegovo opredjeljenje da se pravna bitka oko tog pitanja nastavi pred Upravnim sudom.

Kako su ocijenili, to je ključni korak ne samo za rješavanje trenutne pravne i političke situacije, već i da nadležne institucije preduzmu odgovarajuće radnje i pokrenu postupke, kako su i najavili u svojim javnim istupima.

„Iako nezakoniti čin izbora v.d. direktora Uprave policije nije afirmacija evropskih vrijednosti, i pored dominantnih mišljenja da se treba napustiti vlast, Predsjedništvo daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR-a, nakon čega će se sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma“, navodi se u zaključcima.

Objašnjeno je da će ta evaluacija obuhvatati poštovanje zakona, usklađenost sa principima Sporazuma, analizu postignutih rezultata, kao i kvalitet kadrovske politike.

„Naša odluka da damo oročenu podršku zasnovana je na činjenici da na bilo koji način ne ugrozimo evropske integracije i IBAR, te da se u tom smislu ne dovedu u pitanje naši postignuti uspjesi i naša ključna uloga u nastavku borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, kaže se u saopštenju.

Predsejdništvo Demokrata je navelo da od svih članova parlamentarne većine očekuje da u međuvremenu vode bespoštednu borbu protiv svih anomalija naslijeđenih od prethodnog režima, usmjeravajući snage ka ispravljanju grešaka i promociji pravičnosti i zakonitosti u svim aspektima državnog upravljanja, kako bi takvim odnosom osigurali da koalicija nastavi da funkcioniše.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije