fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaOdluka o formiranju vojnog poligona na Sinjajevini nije poništena

Odluka o formiranju vojnog poligona na Sinjajevini nije poništena

Podgorica, (MINA) – Prethodna Vlada nije poništila odluku iz septembra 2019. godine o formiranju vojnog poligona na Sinjajevini, kazao je ministar odbrane Raško Konjević.

On je to rekao u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Predraga Boškovića da li je i dalje na snazi odluka iz 2019. godine o uspostavljanju poligona na Sinjajevini, i ako nije, šta Ministarstvo i Vlada planiraju da urade da Vojsci Crne Gore (VCG) obezbijede mjesto za nesmetano vježbanje.

Konjević je rekao da je prethodna vlada najavljivala ukidanje te odluke, ali da se to nije desilo.

On je naveo da je postojala samo jedna informacija, označena stepenom interno, u kojoj se, kako je kazao, manje više ne kaže ništa i u kojoj nije postojao nikakav zaključak kojim bi se van snage stavila ta odluka.

“Odluku je, neću reći nemoguće, sve je moguće, ali nelogično ukinuti zato što je obaveza i potreba da VCG prosto mora imati neki vojni poligon”, rekao je Konjević.

On je dodao da su vojni poligoni postojali otkad postoje vojske.

Konjević je kazao da su prije dvije sedmice u Ministarstvu odbrane primili predstavnike Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu i omogućili im da ostvare uvid u elaborat koji sadrži balističku procjenu, kao i u rezulatate nultnog stanja životne sredine i biodiverziteta na toj lokacji.

“U vrlo korektnoj komunikaciji konstatovano je da su aktivnosti i analize koje je Vojska sprovela, kao i pripremljena dokumentacija, u skladu sa dobrim praksama i standardima”, naveo je Konjević.

On je rekao da planiraju da zainteresovane subjekte upoznaju sa sličnim rješenjima za vojne poligone na lokacijama koji su popularne turističke atrakcije i parkovi prirode u Evropi.

Konjević je dodao da već imaju ponudu saveznika da posjete te lokacije.

“Neće baš biti da Crna Gora vodi više računa o ekološkim pitanjima nego Velika Britanija, niti da je ukupna svijest našeg društva, po pitanje ekološke zaštite, na većem nivou nego u Britaniji”, rekao je Konjević.

On je najavio da će Ministarstvo organizovati posjetu mješovite delegacije tim lokalitetima u Velikoj Britaniji, da vide kako se na njima organizuju vojni poligoni, iako su to zaštićeni parkovi prirode.

Konjević je dodao da će pozvati zainteresovane predstavnike lokalne zajednice, nevladinih organizacija, državnih institucija koje se bave pitanjem zaštite životne sredine, medija, da na licu mjesta sagledaju takva rješenja kako bi se razjasnile sve nedoumice.

Kako je naveo, cilj je da u transparentnoj komunikaciji upoznaju sve zainteresovane subjekte sa činjenicama i argumentima da je odluka Vlade o prostoru na Sinjajevini nešto što je obaveza i praksa svih država da svojoj vojsci omogući da vježba i gađa na sopstvenoj teritoriji.

“Kao i da je, uz poštovanje propisanih procedura i standarda, suživot lokalnog stanovništva i Vojske moguć i poželjan i sa obostranim benefitima”, dodao je Konjević.

Kako je naveo, sa obzirom na to da je odluka iz septembra 2019. godine i dalje na snazi, Ministarstvo će pripremiti sveobuhvatnu informaciju.

“Sa predlogom da se nastavi komunikacija sa svim zainteresovanim subjetima kako bi se razjasnile eventualne nedoumice, a nakon čega bi se stvorili uslovi za realizaciju planiranih aktivnosti VCG na prostoru Sinjajevine”, kazao je Konjević.

Bošković je poručio da je važno da VCG dobije ono što joj je nasušno potrebno, a to je mjesto gdje može da izvodi svoje aktivnosti za obuku i usavršavanje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije