fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOdluka Đukanovića zakonita

Odluka Đukanovića zakonita

Podgorica, (MINA) – Odluka predsjednika Mila Đukanovića o raspisivanju izbora u tri opštine je zakonita, a predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i vladajuća koalicija pokušavaju to da ignorišu, poručeno je iz Đukanovićevog kabineta.

Iz Kabineta predsjednika su reagovali povodom izjave Bečića da će nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, Đukanović imati konkretno zakonsko uporište i zakonsku obavezu da uskladi Odluku o raspisivanju izbora u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju.

U reagovanju se navodi da Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje obavezu predsjednika da najkasnije 60 dana uoči poslednjeg termina za održavanje raspiše izbore.

„Imperativna norma tog zakona određuje da se izbori za odbornike i poslanike održavaju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika, odnosno poslanika kojima teče mandat“, kaže se u reagovanju.

Iz Đukanovićevog kabineta su pojasnili da je, u konkretnom slučaju, krajnji rok za donošenje odluke o raspisivanju izbora u Mojkovac, Petnjici i na Cetinju bio 6. oktobar.

Kako su kazali, logično bi bilo da je uoči raspisivanja izbora Bečić uložio napor da reaktivira Odbor za izborno zakonodavstvo, pripremi i predloži Skupštini na usvajanje odgovarajuće norme u zakonima koji regulišu tu oblast.

Navodi se da su to zakoni o izboru odbornika i poslanika, o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, biračkim spiskovima, kao i ostali propise koji su u funkciji sprovođenja izbora.

„Umjesto toga, on je imao druge prioritete-rekonstrukciju Vlade i uvođenje Demokratskog fronta u nju“, dodali su iz Đukanovićevog kabineta.

Iz Đukanovićevog kabineta su kazali da je, kad već nije obezbijedio funkcionalnost parlamenta, Bečić mogao makar „ovaj vansistemski upad u izborni sistem (Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi) obaviti prije 14. septembra, tačnije prije odluke Predsjednika o raspisivanju izbora“.

„Ovako sada imamo zakonitu Odluku Predsjednika koja je duže od mjesec dana sastavni dio pravnog poretka Crne Gore, koju predsjednik Parlamenta i vladajuća koalicija pokušavaju da ignorišu“, navodi se u reagovanju.

Oni su dodali da uz to Bečić i vladajuća koalicija pokušavaju da nametnu Đukanoviću nepoštovanje vlastitih odluka donijetih u skladu sa Ustavom i zakonim, previđajući dvije okolnosti poznate čak i pravnicima – pripravnicima.

„Prvu, da time krše ustavno načelo o zabrani povratnog dejstva propisano članom 147 Ustava koji glasi da zakon i drugi propisi ne mogu imati povratno dejstvo. To je moguće samo izuzetno ako to zahtijeva javni interes utvrđen u postupku donošenja zakona“, kaže se u reagovanju.

I drugu, kako su naveli iz Đukanovićevog kabineta, da su prava i obaveze propisani Ustavom i Zakonom o Predsjedniku Crne Gore i da se ne mogu propisivati kako kome padne na pamet, uključujući i svaku novu parlamentarnu većinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije