fbpx
23.1 C
Podgorica
August 13, 2022.
NaslovnicaCrna GoraPolitikaObezbijedili video opremu za transparentniji rad DIK-a

Obezbijedili video opremu za transparentniji rad DIK-a

Podgorica, (MINA) – Misija OEBS-a u Crnoj Gori obezbijedila je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) video opremu za prenos uživo, što će, kako je saopšteno, omogućiti javnosti i medijima da transparentnije prate njen rad.

Šefica Misije Dominik Vag kazala je da će donacija unaprijediti transparentnost Komisije i omogućiti građanima da putem interneta uživo gledaju sastanke.

„Pozdravljam jednoglasnu odluku Komisije da održava javne sjednice. Vjerujem da će ova oprema povećati povjerenje birača i javnosti u Komisiju“, kazala je Vag.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša zahvalio je Misiji na vrijednoj donaciji i ocijenio da će nesumnjivo poboljšati transparentnost rada Komisije.

„Pitanje transparentnosti DIK-a je dugogodišnja prioritetna preporuka posmatračkih misija ODIHR-a i drago mi je da smo konačno uspjeli da odgovorimo na nju. Ugradnjom ove opreme, sjednice biće otvorene za svakoga samo jednim klikom, a sve snimljene sjednice biće arhivirane i dostupne građanima“, rekao je Mugoša.

Istraživanje o percepciji i povjerenju javnosti u izborne komisije u Crnoj Gori, koje je Misija naručila u oktobru 2021. godine, pokazalo je da 87,3 odsto ispitanika smatra da bi, ako bi sjednice DIK-a bile javne, to izgradilo povjerenje javnosti u njen rad i izborni proces.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori, kako se navodi, radi sa DIK-om i opštinskim izbornim komisijama na unaprjeđenju njihovih institucionalnih kapaciteta za sprovođenje izbora u skladu sa OEBS-ovim i međunarodnim standardima.

“Misija, takođe, promoviše dijalog između organa za upravljanje izborima i nevladinih organizacija kako bi se osiguralo da osobe sa invaliditetom mogu da ostvare svoje pravo da glasaju nezavisno i tajno”, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorski vaterpolisti ubjedljivi i protiv Kanade

Podgorica, (MINA) - Juniorska vaterpolo reprezentacija Crne Gore pobijedila je danas Kanadu 23:3 (6:0,...