fbpx
NaslovnicaCrna GoraNikolić: Vlada mora da padne da bi se deblokirao proces evropskih integracija

Nikolić: Vlada mora da padne da bi se deblokirao proces evropskih integracija

Podgorica, (MINA) – Aktuelna Vlada mora da padne da bi država zadržala kakve-takve šanse da se deblokira proces evropskih integracija, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

Nikolić je, govoreći o mogućnosti da Demokratska Crna Gora podrži inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, kazao da su Demokrate opoziciona stranka.

On je, u intervjuu Televiziji Crne Gore (TVCG) naveo da su Demokrate u parlamentu glasale sa DPS-om za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

“Ostavimo Demokratama i drugim strankama da na stranačkim organima donesu odliku, 19. avgust je blizu, vidjećemo kakva će biti sudbina Vlade premijera Dritana Abazovića”, rekao je Nikolić.

Kako prenosi portal RTCG, on je naveo da je najpoštenije rješenje organizacija prijevremenih parlamentarnih izbora.

“Zašto izbora nije bilo ranije, to je pitanje za druge političke aktere”, kazao je Nikolić.

On nije isključio mogućnost da se, nakon eventualnog pada Vlade, formira tehnička vlada koja bi pripremila prijevremene parlamentarne izbore.

“Ovu Vladu ćemo srušiti jer nije odgovorno realizovala obaveze prema našim evropskim partnerima”, naglasio je Nikolić.

On je rekao da niko iz Evropske unije (EU) nije tražio od Abazovića da potpiše Temeljni ugovor sa srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), dodajući da ne stoji Abazovićeva tvrdnja da će usvajanje tog dokumenta pomoći u procesu evropskih integracija.

“I to posebno u vremenu kada treba da napravimo ogroman iskorak i da pokrenemo proces deblokade evropskih integracija. Umjesto da se posvetimo evropskoj agendi Abazović u politički život ubacuje temu oko koje sasvim izvjesno nema konsenzusa”, smatra Nikolić.

On je kazao da u DPS-u nijesu protiv da se donese dokument koji će uvažiti interese vjernika SPC, ali da to mora biti urađeno u skladu sa zakonom i Ustavom.

Prema ocjeni Nikolića, zaustavljanje evropskih integracija je udruženi poduhvat Građanskog pokreta URA i Demokratskog fronta.

Kako je rekao, aktuelna Vlada traje 100 dana a za to vrijeme ne postoji konkretan učinak na planu evropske agende.

“Abazović i URA su partnere za deblokadu pravosuđa mogli tražiti u provjerenim političkim partnerima”, naveo je Nikolić.

On je poručio da je optimista da može doći do izbora kandidata za Sudski savjet iz reda uglednih pravnika, ili makar dijela kandidata, na sjednici parlamenta koja je zakazana za 16.avgust.

Nikolić je izrazio nadu da će biti riješeno i pitanje izbora sudija Ustavnog suda, kao i da će lokalni izbori biti održani 23.oktobra.

“Crna Gora će izvjesno postati članica EU bez obzira na opstrukcije iz Moskve i Beograda i napore izvršilaca njihovih naloga u Crnoj Gori”, rekao je Nikolić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

EK: Izabrati predsjednika Vrhovnog suda

Podgorica, (MINA) – Izbor predsjednika Vrhovnog suda i napredak u izradi izmjena Zakona o...