fbpx
NaslovnicaGlavna vijestInstitucionalizovati borbu protiv stranog uplitanja

Institucionalizovati borbu protiv stranog uplitanja

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) ponovo je Skupštini uputio inicijativu za obrazovanje odbora za praćenje inostranog uplitanja u demokratske procese u Crnoj Gori.

Iz CDT-a su pozvali poslanike da omoguće da se, više od godinu nakon što su se inicijalno obratili Skupštini, njihov predlog nađe u parlamentarnoj proceduri.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica ocijenio je, iz dosadašnjih javno izrečenih stavova partija po tom pitanju, kao i iz razgovora sa predstavnicima poslaničkih klubova u nekoliko prethodnih dana, da za formiranje odbora postoji više nego dovoljna politička većina.

“Osnivanje ovog odbora i njegov aktivan rad bila bi jasna poruka da se Skupština, kao najvažnije političko tijelo, ne miri sa narušavanjem demokratskih procesa, bez obzira na to od koga ono dolazilo”, kazao je Koprivica.

Cilj je, kako je naveo, da se rasprave o toj temi institucionalizuju i da se, sa svim zainteresovanim stranama, vode na tom mjerodavnom mjestu.

“Naš predlog pretpostavlja obrazovanje radnog tijela koje bi se, između ostalog, bavilo praćenjem eventualnih inostranih uplitanja u sve demokratske procese u Crnoj Gori i kontrolom učinaka Vlade na ovom polju”, rekao je Koprivica.

Iz CDT-a su predložili da odbor utvrđuje moguća područja za koja bi bile potrebne zakonodavne i nezakonodavne mjere, koje mogu dovesti do efikasnog odgovora na sistemsko ugrožavanje demokratskih procesa, ne dovodeći pritom u pitanje ključne političke i medijske slobode.

Prema riječima Koprivice, inicijativa CDT-a pripremljena je po uzoru na Posebni komitet za strano miješanje u sve demokratske procese u Evropskoj uniji (INGE), koji djeluje u okviru Evropskog parlamenta.

“Mandat INGE odbora je da radi na procjeni nivoa stranih prijetnji u sferama glavnih nacionalnih i evropskih izbora širom EU, kampanjama dezinformacija na tradicionalnim i društvenim medijima radi oblikovanja javnog mnjenja”, rekao je Koprivica.

On je dodao da pod mandate INGE potpadaju i sajber napadi koji ciljaju kritičnu infrastrukturu, kao i direktna i indirektna finansijska podrška i ekonomska prinuda političkih aktera i subverzija civilnog društva.

Prema riječima Koprivice, u pitanju je tema koja, bez ikakvih dilema, predstavlja oblast javnog interesa za funkcionisanje društva i demokratskih procesa, pa se u CDT-u nadaju značajnijoj političkoj podršci od većine koja je potrebna za izglasavanje njihovog predloga.

“Pozivamo poslanice i poslanike u Skupštini da ispune javno data obećanja i da daju podršku našem predlogu”, rekao je Koprivica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu