fbpx
NaslovnicaGlavna vijestInicijativa za izradu Strategije za evropsko i građansko drustvo

Inicijativa za izradu Strategije za evropsko i građansko drustvo


Podgorica, (MINA) – Grupa od 65 crnogorskih intelektualaca potpisala je Deklaraciju o potrebi izrade Strategije za evropsko i građansko drustvo (STEGA), u cilju doprinosa ostvarenje punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) i izgradnji crnogorske države na temeljima građanskog društva i evropskih vrijednosti.

Deklaraciju je, kao javnu građansku inicijativu, podržalo 65 crnogorskih intelektalaca, među kojima je veći broj akademika, profesora, privrednika, umjetnika i drugih javnih i uglednih ličnosti iz Crne Gore i inostranstva.

U Deklaraciji se navodi da STEGA, predstavlja javnu inicijativu slobodnih pojedinaca, okupljenih oko zajedničkog imenitelja – borbe za bolju i pravedniju Crnu Goru.

Navodi se da će proces izrade STEGA-e trajati do 2026. godine, kada će biti usvojena dugoročna Strategija evropske i građanske Crne Gore, u svim oblastima, od prava i ekonomije, zdravstva i socijalne politike, do kulture i politike identiteta, s ciljem da se ostvari “Agenda 2028” – punopravno članstvo Crne Gore u EU.

“STEGA, u svom nazivu, simbolički povezuje najslavnije datume crnogorske prošlosti sa budućnošću Crne Gore, s naglaskom na Stegi iz vremena Petra I, kao aktu ujedinjavanja, nasuprot tendencijama razjedinjavanja crnogorskog društva i razgradnje crnogorske države”, piše u Deklraciji.

Ističe se da STEGA zasnovana na aksiomu – Crna Gora kao jedinstvena, nedjeljiva i jedina država.

“Zalažemo se i podržavamo njegovanje veza sa drugim državama i narodima, posebno onim najbližima – našim susjedima. Mi smo svoj centar – ničija periferija”, kaže se u Deklaraciji.

Dodaje se da je STEGA izraz težnje da Crna Gora postane prva sljedeća članica EU 2028. godine.

“Težimo evropskom društvu, čija su temeljna obilježja pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda i solidarnost. Želimo da njegujemo antifašizam i čuvamo životnu sredinu. Nastojaćemo da doprinesemo osnovnom cilju Evropske unije – unaprijeđenju mira, afirmaciji njenih vrijednosti za dobrobit sadašnje i budućih generacija. Da budemo građani, a ne stranci u EU”, ističe se u Deklaraciji.

STEGA je, kako se navodi, zasnovana na ustavnom patriotizmu, što je drugo ime za građanski karakter države, a protiv etnofederalizacije države, getoizacije i asimilacije.

“STEGA je dokument za razvoj inkluzivnog i državotvornog crnogorskog društva, koje je široko za sve, bez obzira na nacionalnu, etničku, vjersku i drugu pripadnost. STEGA se suprotstavlja svim velikodržavnim i velikonacionalnim konceptima koji te posebnosti zloupotrebljavaju na štetu Crne Gore.
Svi za Crnu Goru, Crna Gora za sve”, kaže se u Deklaraciji,

STEGA će, kako su naveli, biti rezultat zajedničkog rada, u kome će vrijednosti i javni interes biti glavno mjerilo rezultata.

Ističe se da se to može postići samo iskrenim, unutrašnjim društvenim dijalogom, uz poštovanje činjenica i bez uticaja izvan Crne Gore i dodaje da su na sva otvorena pitanja odgovori su u Crnoj Gori.

“U cilju inkluzivnosti i otvorenosti procesa pozivamo građane i društvene subjekte da daju komentare, sugestije i prijedloge na Nacrt strategije za evropsku i građansku Crnu Goru redakcionim odborima za izradu STEGA-e i time doprinesu kvalitetu ovog dokumenta važnog za izgradnju bolje i pravednije Crne Gore u 21. vijeku”, navodi se u Deklaraciji.

Deklaraciji su izmežu ostalog potpisali Vladimir Nikaljević, privrednik, akademici Đorđije Borozan,Slobodan Backović, Vukić Pulević, profesori Branislav Radulović, Gordana Đurović, Ilija Vujošević, Čedomir Čupić i drugi.

Deklaracija sa potpisima dostupna na linku: https://mina.news/wp-content/uploads/2024/04/2024-STEGA-Deklaracija-i-potpisi-k.pdf

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nije realno očekivati pad cijena stanova

Podgorica , (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori u narednom periodu nije realno očekivati pad...