fbpx
NaslovnicaCrna GoraGorčević: Napravljen veliki iskorak u procesu integracija

Gorčević: Napravljen veliki iskorak u procesu integracija

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je, za manje od godinu mandata Vlade, napravila veliki iskorak u procesu evropskih integracija, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je to kazala u Briselu u razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varheljijem.

„Crna Gora je napravila veliki iskorak u procesu evropske integracije za manje od godinu mandata ove Vlade“, kazala je Gorčević.

Kako je navela, Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovaračkog procesa, sa vrlo ambicioznim planom za zatvaranje pregovaračkih poglavlja do kraja 2026. godine.

„Realizacijom Reformske agende za Plan rasta za Zapadni Balkan približavamo standard života naših građana razvijenim državama Evropske unije (EU)“, kazala je Gorčević.

Varhelji je, kakose navodi, istakao da se raduje sljedećoj fazi pristupnih pregovora Crne Gore sa EU.

„Podržavamo vaš plan da ubrzate napredovanje prema članstvu“, poručio je Varhelji.

Gorčević i Varhelji razgovarali su i o predstojećim koracima koji vode ka početku privremenog zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja.

Navodi se da je, u razgovoru o učešću Crne Gore u Planu rasta EU za Zapadni Balkan, Varhelj posebno pohvalio napore Vlade uložene u pripremu Reformske agende za Instrument EU za reforme i rast.

„Nakon usvajanja tog ambicioznog plana reformi od strane Vlade i Evropske komisije, uplata prve tranše finansijske podrške, u iznosu od 29 miliona EUR, očekuje se do kraja godine“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, kako je saopšteno, ukazano da će dodatni podsticaj rastu biti i ubrzano pristupanje Crne Gore Jedinstvenoj oblasti plaćanja u eurima (SEPA), koje se očekuje tokom jeseni.

Varhelj je kazao da ga raduju energija i posvećenost Vlade reformama i prenio punu podršku Evropske komisije u trasiranju puta ka punopravnom članstvu.

Gorčević je kazala da je Vlada odlučna da u naredne dvije godine završi pristupne pregovore i do 2028. Crnu Goru uvede u EU.

„Imamo jasan cilj pred sobom. Očekuje nas još mnogo posla, ali smo spremni da zasučemo rukave i pokažemo suštinske rezultate. Pokazaćemo našim evropskim parnerima da Crna Gora zaslužuje da bude 28. članica EU do 2028. godine“, poručila je Gorčević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije