fbpx
29.9 C
Podgorica
August 9, 2022.
NaslovnicaGlavna vijestĐukanović: Vlada treba da bude smijenjena početkom iduće godine

Đukanović: Vlada treba da bude smijenjena početkom iduće godine

Podgorica, (MINA) – Pedsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da nikad nijedan stranac sa njim nije ni pokušao da razgovara o povlačenju iz politike i ocijenio da aktuelna Vlada treba da bude smijenjena početkom iduće godine.

On je u intervjuu za radio Antena M kazao da je više od 100 operativaca BIA bilo u Crnoj Gori uoči ustoličenja mitropolita Joanikija.

Đukanović je istakao da je Srbija snažnim lobiranjem u Vašingtonu stekla određenu podršku za “Otvoreni Balkan” i da su neke adrese u Briselu jedva dočekale usporavanje reformi da bi zatvorile Direktorat za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije.

On je kazao da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je podrška Vladi na istorijskom minimumu.

“Posljednji podatak koji sam pročitao je da je to oko 35 odsto podrške javnosti. Jjasno je da je ova Vlada potrošila svoje vrijeme i zbog toga je neminovno očekivati da bismo već početkom sljedeće godine trebali imati novu Vladu”, kazao je Đukanović.

Sugerišući kako bi mogla izgledati nova izvršna vlast u Crnoj Gori, Đukanović ističe da je koncept manjinske vlade dobrodošao u DPS-u, da je ta partija spremna da mu pruži podršku.

“To, međutim, nije optimalno rješenje”, smatra on i poručuje da su vanredni parlamentarni izbori definitivno opcija koja je, u ovom trenutku, Crnoj Gori najpotrebnija.

Na podsjećanje da je opozicija i on najavljivao pad Vlade, što je imalo loš odjek u javnosti, Đukanović kaže da je taj potez bio ispravan, a njegovo odgađanje za novi datum u januaru manje važan.

On kaže da za njega nije od krucijalne važnosti datum izglasavanja nepovjerenja, već činjenica da se o nepovjerenju Vladi priča već nakon godinu i četiri mjeseca njenog djelovanja, a izabrana je na mandat od četiri godine.

“Vlada pravi štetu nacionalnim interesima Crne Gore, pa je treba promijeniti. Krećemo u tu operaciju i onda se jedan od partnera javlja sa idejom da mu treba još malo vremena da to što je odlučio na dobar način iskomunicira u svojim redovima”, objašnjava Đukanović.

Đukanović naglašava da sa političkim partnerima i dalje radi na smjeni Vlade i da se ti partneri nijesu predomislili povodom odluke, već su je samo odgodili do određenog datuma, dok sa svojim dijelom javnog mnjenja “iskomuniciraju ovaj potez”.

On je komentarisao izjavu Ilira Harasanija iz GP URA da se radi na formiranju manjinske vlade, koju treba da podrži DPS, ali uz uslov da ta stranka ne participira u vlasti i da se Đukanović povuče.

“Do dana današnjega niko, manje ili više važan, ili najvažniji sa međunarodne političke scene nije sa mnom ni pokušao da razgovara, ni približio se toj temi”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to je tema koja je definitivno osmišljena u domaćim, pseudopolitičkim krugovima.

“Dakle, onim krugovima koji su uglavnom zaokupljeni posljednjih deceniju-dvije kako srušiti DPS i Mila Đukanovića”, kazao je on.
On smatra da ambijent u Skupštini nije dobar za usvajanje budžeta, čiji je predlog nerealan i neodrživ.

“Zato predlažem da se povuče budžet, da ova Vlada pripremi odluku o privremenom finansiranju. Smatram da je to manje štetno, jer će biti ipak zasnovano na budžetskoj potrošnji iz 2021. godine i da se sačeka to vrijeme dok se razjasni situacija sa Vladom”, rekao je Đukanović.

Dakle, kazao je on, ko će biti Vlada i da se kupi još neko vrijeme za jedan otvoreni, inkluzivan razgovor u crnogorskoj javnosti koji će pomoći da se otklone dileme i otklone sumnje oko toga da li je taj budžet održiv.

Predlog budžeta, kao i program “Evropa sad” na koji se naslanja, Đukanović vidi i kao promociju buduće Demohrišćanske stranke, ali prvenstveno kao pokušaj da se Crna Gora baci na koljena.

“Ne bih sasvim isključio da u toj lepezi interesa unutar parlamentarne scene Crne Gore postoje i partije, postoje i pojedinci koji vrlo svjesno predlažu rješenja zapravo ekonomski podrivaju Crnu Goru, kazao je on.

Đukanović je rekao da sve što smo bili u prilici da čujemo i da pročitamo povodom događaja na Cetinju 4. i 5. septembra djeluje alarmantno, navodeći da se to podudara sa informacijama koje je imao i prije.

“Već uoči 4. septembra je bila ta informacija da je visoki funkcioner BIA-e u Crnoj Gori! I da nije sam, nego sa jednom ozbiljnom armijom svojih operativaca koja je prelazila brojku od 100 ljudi”, kazao je Đukanović.

On je, prenosi portal Antena M, komentarisao izjave Dritana Abazovića o navodnim “iznenađenjima” iz Vašingtona, a odskora i “crnim listama” kao važnim za razvoj političke situacije u državi.

Na pitanje ko stoji iza takvih inicijativa, Đukanović je kazao da da je “dosta logično pretpostaviti da onaj koji maše tim očekivanjem, zna najviše o tome šta se radilo na tom planu”

Đukanović to i neka druga ponašanja iz sličnoga repertoara vidi kao “iskompleksiranost” koja srozava ugled države.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije