fbpx
NaslovnicaCrna GoraDobijanje IBAR-a istorijski dan za Crnu Goru i EU

Dobijanje IBAR-a istorijski dan za Crnu Goru i EU

Podgorica, (MINA) – Dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR) istorijski je dan za Crnu Goru, ali i za Evropsku uniju (EU), poručeno je sa Međuvladine konferencije u Briselu.

Iz kabineta premijera Milojka Spajića saopštili su da je tokom konferencije istaknuto da je uspjeh Crne Gore u prethodnih šest mjeseci potvrda da se reforme isplate, ali i da je proces prošerenja živ i da se na osnovu zasluga može napredovati.

Spajić je poručio da se Crnoj Gori ne smiju ponoviti godine praznog hoda i čekanje da se naprave reforme, koje u suštini popravljaju standard i kvalitet života crnogorskih građana.

„Ovo je dan kada pored pozitivnog IBAR-a u oblasti vladavine prava, konačno ćemo u punom smislu odblokirati šansu da zatvaramo ostala poglavlja, prvi put u posljednjih sedam godina. To je razlog za slavlje, ali i izvor nove nade za naš EU put“, rekao je Spajić.

Belgijska šefica diplomatije Hađa Labib kazala je da su belgijsko predsjedavanje EU počeli sastankom sa Crnom Gorom i zaključuju ga na isti način.

„Obećali ste rezultate i dostavili ih. Poglavlja 23 i 24 su srce pregovaračkog procesa, a dalji napredak zavisi od vas, vi držite ključeve“, istakla je Labib.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji čestitao je Crnoj Gori na izuzetnom poslu odrađenom u cilju dobijanja IBAR-a, ali i napora u kontekstu dostizanja strogih EU standarda.

„IBAR je postignuće koji najavljuje da ulazite u završnu fazu pregovaračkog procesa. Ovo je snažan politički signal za ljude u Crnoj Gori, da je proces proširenja živ. Ovo je istorijski momenat za sve zemlje kandidate, jer prvi put jedna zemlja dobija IBAR još od Hrvatske, što je sjajna poruka“, naglasio je Varhelji.

Iz Spajićevog kabineta su naveli da su učinak Vlade i parlamenta u prethodnom periodu pohvalili predstavnici svih država članica.

Ministar evropskih poslova Slovenije Marko Stucin rekao je da je Crna Gora još jednom demonstrirala posvećenost EU i da se postavila kao predvodnik u integracijama.

„Pozdravljamo vaše napore i odlučnost da dostignete vrijednosti koje njeguje velika evropska porodica. Crna Gora je uradila sve da se vrati na pravi evropski put i u političkom smislu nadam se da ćete na tom putu i ostati“, naveo je Stucin.

Kako je kazao, ostale države kandidati će se ugledati na Crnu Goru i zato je crnogorski uspjeh važan.
„Sada moramo mi, kao EU, da pokažemo posvećenost, kako bi vas podržali u vašim naporima“, istakao je Stucin.

Iz Spajićevog kabineta su kazali da je tokom sastanka naglašeno da je Crna Gora važan partner EU na Zapadnom Balkanu i da je proširenje bitan geopolitički i strateški cilj važan za stabilnost Evrope.

„Uz završna mjerila za poglavlja 23 i 24, Crna Gora je dobila podršku od svih zemalja EU, ali i poruku da završna etapa pregovora zahtijeva da se zadrži fokus i jednaka posvećenost reformama kao u periodu za nama“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije