fbpx
10 C
Podgorica
February 1, 2023.
NaslovnicaMINA SvijetDemokrate osvojile Predstavnički dom republikanci Senat

Demokrate osvojile Predstavnički dom republikanci Senat

 

Vašington, (MINA) – Demokrate su osvojile većinu u Predstavničkom domu Kongresa, dok su republikanci sačuvali Senatu, pokazuju prvi preliminarni rezultati izbora u Sjedinjenim Američkim Državma (SAD).

Amerikanci su u utorak, na polovini mandata predsjednika, glasali za svih 435 poslanika u Predstavničkom domu, 35 od 100 senatora i 36 guvernera saveznih država. Izbore je obilježio veliki odziv glasača, ali i dugi redovi i kvarovi na glasačkim mašinama.

U Kongresu će žene biti zastupljenije više nego ikada do sada, a u najviše zakonodavne tijelo prvi put su ušli i predstavnici starosjedelaca, Indijanaca, i muslimana.

Prenose agencije, izborima na polovini mandata se obično ne odazove veliki broj građana sa pravom glasa, ali ovoga puta više od 39 miliona Amerikanaca je glasalo ranije, poštom ili lično, čime je oboren rekord u 37 saveznih država, a birače su najviše interesovala pitanja zdravstvene zaštite i imigracije.

Takođe, primjetno je i da je broj birača koji prvi put glasaju veoma velik.

Prema izlaznoj anketi, koju je AP sproveo među biračima, predsjednik Donald Tramp je za većinu bio jedan od faktora u odluci za koga će glasati.

Većina glasača ocijenila je da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru, dok dvije trećine ipak ocjenjuje da je ekonomska situacija u SAD dobra.

Najčitanije