fbpx
NaslovnicaCrna GoraDemokrate nijesu konsultovane u vezi sa organizacijom proslave u Pljevljima

Demokrate nijesu konsultovane u vezi sa organizacijom proslave u Pljevljima

Podgorica, (MINA) – Opština Pljevlja nema ustavne i zakonske nadležnosti da slavi praznike drugih država, kazali su iz pljevaljskog odbora Demokratske Crne Gore i dodali da nijesu konsultovani u vezi organizacije svečanosti povodom 220 godina Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava.

“Opština Pljevlja nema ustavnih i zakonskih nadležnosti da proslavlja dane drugih država, pa ni nama prijateljske i bratske Srbije, pa u skladu sa tim je važno strogo poštovati Ustav i zakone Crne Gore”, navodi se u saopštenju pljevaljskih Demokrata.

Oni su rekli da Opštinski odbor Demokrata, kao konstituent lokalne vlasti, nije konsultovan u vezi organizacije svečanosti povodom 220 godina Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava.

“O događaju smo obavješteni pozivnicom predsjednika opštine Darija Vraneša i saznanjima iz medija”, kazale su Demokrate.

Oni su naglasili da su Pljevlja multinacionalna i multikulturalna sredina.

“Principijelno, obilježavanje datuma iz istorije i kulturnog naslijeđa svih naroda koji žive u opštini, mora biti isključivo uz poštovanje Ustava Crne Gore, poštovanja srazmjerosti i izbalansiranosti u trošenju javnog novca u dijelu kulturnih događaja”, navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su podsjetili da lokalnu vlast u Pljevljima konstituišu programski različiti subjekti, kao i da nijedan subjekt ili koalicija nemaju većinu, niti mandat za samostalno vršenje vlasti.

“Od ključnog je značaja da se strateške odluke, kapitalni projekti, kulturni događaji usaglašavaju na koalicionom nivou”, poručile su Demokrate.

Oni su dodali da bilo koja odluka koja izaziva podjele građana Pljevalja nije dobra.

“Zato je važno da se širim konsultacijama dođe do najboljih i najoptimalnijih rješenja”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bogata istorija, kulturno naslijeđe i obilježja svih naroda koji žive u Pljevljima predstavljaju bogastvo sa kojim treba da se svi zajedno ponose, ali ne i sredstvo za podjele.

Iz Demokratske Crne Gore su istakli da insistiraju na prethodnom dogovoru u vezi svih pitanja koja mogu izazvati podejele.

“U skladu sa tim, privrženi koalicionom dogovoru i posebnom Sporazumu koji su zaključili klubovi odbornika Demokrata i Pokreta Evropa sad, insitiramo na prethodnom dogovoru u vezi svih pitanja koja mogu da izazovu podjele, reakciju javnosti, nezadovoljstvo”, kaže se u saopštenju.

Demokrate su dodale da su, dok se Pljevlja masovno raseljavaju, najmanje potrebne podjele građana kojih je sve manje i manje.

“A najviše što nam treba su strategije kako da kvalitetnim odlukama i reformama popravimo investicionu klimu, otvorimo nova radna mjesta i poboljšamo sveukupnu infrastrukturu grada”, poručile su Demokrate.

Oni su naglasili da proslava praznika neće pomoći ekonomskom razvoju Pljevalja.

“Možemo svaki dan obilježavati praznike svih naroda, ali to neće pomoći razvoju ekonomije i privrede grada”, navele su Demokrate.

Iz pljevaljskog odbora te partije svim građanima Srbije čestitali su Dan državnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije