fbpx
NaslovnicaCrna GoraDemokrate neće podržati donošenje zakona o stranim agentima

Demokrate neće podržati donošenje zakona o stranim agentima

Podgorica, (MINA) – Klub poslanika Demokrata neće podržati donošenje zakona o stranim agenturama, saopšteno je iz te stranke.

Koalicija Za budućnost Crne Gore saopštila je ranije danas da hitno treba predložiti zakon koji će urediti funkcionisanje raznih stranih agentura koje, kako su naveli, pod plaštom nevladinih organizacija, pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku države.

Iz Demokratske Crne Gore saopštili su da poštuju autonomiju svakog poslaničkog kluba i pravo na zakonodavnu inicijativu, kao i sve konstituente parlamentarne većine.

“Ali Klub poslanika Demokrata smatra da inicijativa za donošenje zakona o stranim agenturama nije dobra i stoga je neće podržati”, navodi se u saopštenju.

Demokrate su navele da takvi zakoni nose ozbiljne rizike za slobodu organizovanja, izražavanja i informisanja – temeljne principe demokratskog društva.

“Analizom ove inicijative zaključujemo da bi uvođenje zakona o stranim agenturama moglo narušiti osnovna građanska prava, otežati rad nevladinih organizacija i nezavisnih medija i stvoriti atmosferu nepovjerenja”, kazale su Demokrate.

Oni su istakli da Crna Gora treba da usvaja zakone u skladu sa savremenim evropskim standardima, koji doprinose otvorenosti i transparentnosti.

“Klub poslanika Demokrata će se uvijek zalagati za zakonodavna rješenja koja poštuju temeljne slobode i prava građana, jer vjerujemo da je to pravi put ka prosperitetnoj i demokratskoj Crnoj Gori, zemlji koja uskladjuje svoje zakonodavstvo sa evropskim i nastavlja da snažno korača na evropskom putu i koja će 2028. godine biti 28. članica EU”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije