fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora da ostane posvećena perspektivi BiH kao ujedinjene zemlje

Crna Gora da ostane posvećena perspektivi BiH kao ujedinjene zemlje

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba da bude posvećena evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine (BiH) kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, kazao je portparol Evropske unije (EU) za spoljna i bezbjednosna pitanja Peter Stano.

Stano je za Pobjedu, upitan da prokomentariše čestitku predsjednika Skupštine Andrije Mandića povodom dana Republike Srpske (RS), rekao da treba izbjegavati postupke i izjave koje negativno utiču na dobrosusjedske odnose i doprinose političkim podjelama.

Kako je naveo, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi su suštinski dio napretka na putu ka evropskim integracijama.

“Treba izbjegavati postupke i izjave koje negativno utiču na dobrosusjedske odnose i doprinose političkim podjelama. Očekujemo da međunarodni partneri, uključujući Crnu Goru, budu podjednako posvećeni EU perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”, rekao je Stano.

On je na brifingu u utorak, odgovarajući na pitanje o stavu EU kad je u pitanju proslava Dana Republike Srpske i “Velikoj Srbiji”, podsjetio da se, kako je rekao, čvrst i jasan stav EU kada je u pitanju BiH nije promijenio godinama.

“EU je oduvijek isticala da je potrebno održati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodnu ličnost BiH. Svako djelovanje protiv ovih principa će dovesti do ozbiljnih posljedica”, rekao je Stano.

On je kazao da sada i EU dosljedno poziva da se svi politički akteri u državi uzdrže od provokativne retorike ili akcija, posebno onih u RS koji dovode u pitanje suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo države.

“Kada je u pitanju zakonitost Dana Republike Srpske, Ustavni sud zemlje je već dva puta – 2015. i 2019. godine – presudio da zakonodavstvo Republike Srpske o Danu Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH”, kazao je Stano.

On je ponovio da svaka akcija koja ide protiv tih principa može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Upitan koje su to posljedice, Stano je kazao da posljedice mogu biti bilo šta o čemu se države članice dogovore.

“Postoje mogućnosti da se preduzmu političke mjere, postoje mogućnosti da se preduzmu ekonomske ili finansijske mjere, postoje mogucnosti da se preduzmu restriktivne mjere. Dakle, kada države članice odluče da je dovoljno, i imaju dovoljno političke volje i dokaza za preduzimanje konkretnih koraka, one će to učiniti”, naveo je Stano.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije