fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Previše politizujemo pitanje dvojnog državljanstva

Abazović: Previše politizujemo pitanje dvojnog državljanstva

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se pitanje dvojnog državljanstva i sticanja državljanstva previše politizuje, ocijenio je premijer Dritan Abazović.

Abazović je to kazao na konfreneciji za novinare sa ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Elmedinom Konakovićem.

Upitan sa kojim zemljama iz regiona Crna Gora ima sporazum o međusobnom priznavanju državljanstva i da li postoji plan da se sa Srbijom napravi takav sporazum, Abazović je rekao da je pitanje dvojnog državljanstvo aktuelizovano naročito u kontekstu izborne kampanje u Crnoj Gori.

„Mi imamo restriktivan Zakon o državljanstvu, odlučili smo se za taj model i to nije bilo nešto što je radila ova Vlada. Definitvno moramo da vidimo kako da pomognemo građanima koji žive unutar države a koji nemaju državljanstvo više od 30 godina”, rekao je Abazović.

On je ocijenio da pitanje dvojnog državljanstva zaslužuje širi društveni konsenzus.

„Razlog je vrlo jednostavan, zato što smo mala zemlja, a male zemlje u principu imaju restriktivan Zakon o državljanstvu“, rekao je on.

Abazović je dodao da ostaje dilema da li je to smisleno ili ne.

„Mislim da mi previše politizujemo i pitanje dvojnog državljanstva i sticanja državljanstva“, naveo je Abazović.

Kako je kazao, države čiji broj stanovnika opada, teško mogu da računaju na neki značajniji razvoj, dodajući da ne govori u kontekstu Crne Gore, već teoretski.

„To pitanje može da se tretira tek u jednoj atmosferi bez izbora i u kojoj ćemo svi pristupi ne sa emotivnog, nego racionalnog aspekta. Ostaje da to pitanje rješavamo najranije u aprilu, a možda i malo kasnije“, dodao je Abazović.

On je ocijenio da su odnosi Crne Gore i BiH za primjer, da će ići u još boljem pravcu.

„Zajednički interesi Crne Gore i BiH su da razvijamo dobrosusjedsku politiku sa svim zemljama regiona, da otvorimo i pojačamo evropsku perspektivu cijelog regiona, ali i da radimo na zajedničkim infrastrukturnim projektima“, rekao je Abazović.

Kako je kazao, na sastanku je otvoreno nekoliko tema koje su značajne za građane, a radi se o infrastrukturnim projektima, koji se vezani za energetiku, kao i za lakši pristup građana dvije države.

Abazović je istakao da Crna Gora i BiH nemaju otvorenih političkih pitanja.

„Jako smo zainteresovani da sa Vijećem ministara BiH nastupamo u promovisanju onoga što su univerzalne vrijednosti i interesi dvije države“, rekao je Abazović.

Konaković je rekao da su u misiji u kojoj geografski položaj BiH pokušavaju ponovo koristiti na pravi način, jer je to most između istoka i zapada.

„Nažalost, u posljednjim periodima je bila mjesto gdje se istok i zapad konfrontiraju. Naša misija je da ponovo budemo mjesto spajanja, a u tom prostoru vidimo zajedničke šanse za naše dvije države u zajedničkim nastupima, prije svega na evropskom putu“, rekao je Konaković i dodao da BiH ima ambiciju članstva u NATO-u.

On je kazao da im iskustva Crne Gore mogu pomoći.

Konaković je ocijenio da u konceptu regionalne saradnje ima dosta prostora da Crna Gora i BiH zajednički nastupaju prema Evropskoj uniji, u smislu zajedničkih projekata, fondova.

On je istakao da su spremni razgovarati o nekoliko pitanja koja zanimaju crnogorske vlasti.
Kako je kazao, Crna i Gora i BiH imaju velike potencijale u dijelu turizma.

Konaković je istakao da statistike govore o velikom odlasku ljudi sa ovih prostora.

„Smatramo da bi dobar, kompromisan, zajednički nastup trebao da rezultira poboljšanjem ekonomije obje zemlje, a time naravno i ostankom mladih ljudi“, rekao je Konaković.

Upitan ima li BiH u planu rekonstrukciju puta između Plužina i Foče, Konaković je kazao da je to bila jedna od tema i prioriteta.

“Eventualno most koji bi spojio taj prostor, ne samo da bi bio infrastruktuno važan projekat, nego i simbolika spajanja. Po mom stavu i što ću aktuelizovati svakako će biti ova saobraćajna komunikacija”, rekao je Konaković i istakao da to mora biti jedan od prioriteta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije