fbpx
29.9 C
Podgorica
August 8, 2022.
NaslovnicaCrna GoraPolitička imenovanja rukovodnog kadra suprotna obećanjima

Politička imenovanja rukovodnog kadra suprotna obećanjima


Podgorica, (MINA) – Najavljene raspodjele starješinskih i visokorukovodnih pozicija suprotne su ranije najavljivanom otvaranju uprave, ohrabrivanju najboljih da dobiju posao i profesionalizaciji državne uprave, smatraju u Institutu alternativa (IA).

Stranke vladajuće koalicije su, prema pisanju Pobjede, postigle dogovor o raspodjeli funkcija “po dubini”, po kojem je koaliciji “Za budućnost Crne Gore” pripalo dvije trećine rukovodećih mjesta, dok su ostatak, shodno osvojenim mandatima, podijelile koalicije “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.

Iz IA su kazali da licitiranje imenima i partijskom pripadnošću prilikom popune rukovodećih pozicija, naročito onih koje podliježu javnom konkursu, nije u duhu profesionalizacije niti privlačenja najboljih kadrova.

Oni su podsjetili da, prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, radna mjesta starješina organa i visokog rukovodnog kadra popunjavaju se na osnovu javnog konkursa, u skladu sa prethodno propisanom procedurom.

Ta procedura, kako su naveli iz IA, podrazumijeva pravo svih koji ispunjavaju uslove konkursa da se prijave na ta mjesta, i da budu ocjenjivani isključivo u odnosu na određene rukovodne kompetencije i druge neophodne uslove za zasnivanje radnog odnosa.

„Informacije koje su procurile šalju poruku da su te i druge pozicije javnog sektora predodređene i dogovorene u odnosu na svojevrsne partijske kvote”, kazali su iz IA.

Prema njihovim riječima, to je bila i ranija praksa Demokratske partije socijalista i koalicionih partnera.

„Godinama smo svjedočili lošim posljedicama takvog pristupa i sklonosti da se partijski interesi podrede javnom interesu“, kaže se u saopštenju IA.

Kako su naveli iz te nevladine organizacije (NVO), izgovor da pozicije koje su u petogodišnjem ili četvorogodišnjem mandatu nijesu dovoljno privlačne za stručni kadar, nije ubjedljiv.

„Naročito, jer rukovodioci u državnim organima po isteku mandata imaju pravo da budu raspoređeni na druga radna mjesta i postoje zakonski mehanizmi da im se omogući pravna sigurnost i uslovi koji neće odvraćati visokokvalifikovane kandidate da se prijavljuju na konkurse“, kazali su iz IA.

Prema njihovim riječima, političke partije bi trebalo da rade na poboljšanju tih uslova i pravne sigurnosti rukovodećih pozicija, kako bi se omogućila neophodna ekspertiza i kontinuitet državne službe nezavisno od političkih promjena.

„U suprotnom, ukoliko su informacije o raspodjeli mjesta tačne, mi ostajemo u začaranom krugu partijskih raspodjela“, poručili su iz te NVO.

Najčitanije

počinju Premijer liga, Bundesliga i Liga 1

Dečić pobijedio Budućnost

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Dečića pobijedili su večeras u Podgorici ekipu Budućnosti 2:0, u...