fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodržavaće četiri zajednička istraživačka projekta godišnje

Podržavaće četiri zajednička istraživačka projekta godišnje

Podgorica, (MINA) – Predstavnici crnogorskog Ministarstva kulture i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR) potpisali su danas Memorandum o razumijevanju kojim je, između ostalog, predviđeno da će godišnje podržavati do četiri zajednička istraživačka projekta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Memorandum su u Rimu potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik CNR-a Masimo Ingušio.

„Dokumentom je, uz ostalo, predviđeno da će dvije strane godišnje podržavati do četiri zajednička istraživačka projekta iz oblasti konzervacije, restauracije, kao i radionica i obuka iz oblasti kulturne baštine, uz učešće eksperata iz obije države“, precizirali su iz Ministarstva.

Navodi se da će memorandum biti na snazi do kraja 2022. godine, a svaki od projekata biće finansiran sredstvima dvije institucije.

Bogdanović je, nakon potpisivanja dokumenta, kazao da su danas samo formalizovali ranije započetu saradnju, koja je rezultat posjete CNR-u krajem januara ove godine.

On je rekao da su, kroz zajedničku realizaciju projekata, uz korišćenje savremenih tehnologija i virtuelne rekonstrukcije, doprinijeli valorizaciji arheološkog lokaliteta Duklja.

„Saradnja sa CNR-om ostvarena je i prilikom valorizacije Starog grada Bara i srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka, koji su upisani na UNESCO Listu svjetske baštine, a tretirana su i kulturna dobra sa područija Cetinja i Virpazara“, istakao je Bogdanović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Američki indeksi skočili su u petak nakon što je aprilski izvještaj...