fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodrška porodice, rad i trud ključni za uspjeh

Podrška porodice, rad i trud ključni za uspjeh

Podgorica, (MINA) – Podrška porodice, rad i trud ključni su za mladu osobu koja odluči da svoj život i karijeru gradi u inostranstvu, smatra doktor imunologije i reumatologije Maja Bulatović Ćalasan, koja već 19 godina živi i radi u Holandiji.

Iz Crne Gore je otišla 1999. godine, poslije drugog razreda Gimnazije, na United World College (UWC) u Sjedinjenim Američkim Državama, kao jedan od pet stipendista iz Crne Gore. Po završetku srednje škole, dobila je stipendiju za internacionalni University College Utrecht (UCU) u Holandiji, gdje je dobila bečelor diplomu iz biomedicinskih nauka.

“Tokom studija na UCU sam savladala Holandski jezik, što mi je omogućilo da upišem postdiplomske studije iz medicine i 2009. godine postanem ljekar. Nakon završenih studija medicine upisala sam doktorske studije iz oblasti imunologije/reumatologije i 2014. godine postala doktor nauka”, kazala je Bulatović Ćalasan.

Tokom doktorskih studija, započela je specijalizaciju interne medicine, i kao internista trenutno subspecijalizira alergologiju i imunologiju. Zaposlena je u Univerzitetskom medicinskom centru Utrecht, a karijeru kao ljekar i dalje kombinuje sa naučnim radom, kao ko-mentor nekoliko doktoranata.

Na pitanje koliko je teško zasnovati život i izgraditi profesionalnu karijeru u drugoj zemlji, daleko od svoje domovine, Bulatović Ćalasan je kazala da je od samog početka imala neizmjernu podršku porodice – roditelja i sestre.

“To je ključno za bilo kakav uspjeh, ali posebno kada se nađeš u inostranstvu kao jako mlada osoba, daleko od kuće”, naglasila je Bulatović Ćalasan.

Prema njenim riječima, njena porodica je bila njena odskočna daska da krenem.

“Kada sam odlučila da se posvetim medicini i nauci, što po definiciji znači dug put ka cilju, znala sam da mogu uspjeti jer sam imala sam sreću da mogu da se oslonim na izvanredni primjer mog oca, profesora doktora na Mašinskom fakultetu u Podgorici, koji me uz svaku stopu bodrio i davao mi krila”, prisjeća se Bulatović Ćalasan.

Ipak, kako je kazala, samo podrška porodice nije dovoljna. Pored toga što je radila ono što voli i uživala u tome, imala je sreću da naiđe na nekoliko dobrih prijatelja u privatnom i mentora u profesionalnom životu. Zajedno, to je je za nju bilo od neprocjenjive vrijednosti, ne samo za profesionalnu, već i za životnu satisfakciju.

“U ovom trenutku ne gradim samo svoj, već i život moja dva sina, Davida i Erika, zajedno sa suprugom Markom. Udvoje je, naravno, lakše i zabavnije. I dalje je podrška obje naše porodice u Crnoj Gori jako važna za naš uspjeh”, istakla je Bulatović Ćalasan.

Na pitanje koliko je generalno teško ljudima sa Balkana da ostvare uspješnu karijeru u drugoj zemlji, ona je rekla da puno naših ljudi živi i radi u inostranstvu.

“Samim tim, život u inostranstvu je ostvariv i realan. Prepreke postoje u inostranstvu, kao i u samoj Crnoj Gori. Od neizmjerne vrijednosti za ostvarivanje karijere je trud, rad, pomalo sreće, a ponajviše mentori koji te podržavaju i mogu te gurnuti naprijed“, kazala je Bulatović Ćalasan.

Upitana šta bi savjetovala mladima iz Crne Gore koji imaju takve ambicije, ona im je poručila da sve svoje ambicije mogu da se ostvare, da ih ništa u tome ne može spriječiti i da samo idu naprijed.

„Ja sam uvijek spremna da pomognem mladim ljudima koji žele na napreduju, u okvirima moje moći“, dodala je Bulatović Ćalasan.

Na pitanje šta za nju znači Crna Gora, ona je rekla da je to njena domovina i da je, bez obzira na to što u inostranstvu zivi već 21 godinu, Crna Gora i dalje integralan dio njenog života.

„Samim tim jer u Crnog Gori živi moja i porodica mog supruga. Jako mi je bitno da moja djeca, iako žive daleko, i dalje odrastaju uz svoje bake, djedove, tetke, stričeve, braću i sestre, bilo to čestim posjetama ili virtuelno, preko interneta. Nastojaću da se održi ta jaka veza“, kazala je Bulatović Ćalasan.

Najčitanije