fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodgorica će biti klimatski neutralna do 2030. godine

Podgorica će biti klimatski neutralna do 2030. godine

Podgorica, (MINA) – Podgorica će se nakon lokalnih izbora pridružiti evropskom projektu “100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine”, kako bi u praksi primijenili evropske politike, paralelno sa procesom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), rekao je predsjednik podgoričke URE Luka Rakčević.

Rakčević je, kako je saopšteno iz Građanskog pokreta URA, na poziv Zelenih Evrope, govorio na evropskoj konferenciji “Otporni gradovi” koja se ovih dana održava u Valensiji.

“Podgorica mora koristiti pozitivna iskustva drugih evropskih gradova, posebno onih slične veličine, po pitanju rješavanja problema u saobraćaju, drugačijeg urbanog planiranja, povećanja energetske efikasnosti i veće inkluzivnosti”, ocijenio je Rakčević.

On smatra da je potrebno samo malo znanja i dobre volje, da se pozitivne prakse primijene i u Podgorici.

“Nakon lokalnih izbora, Podgorica će se pridružiti evropskom projektu “100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine”, kako bi u praksi primijenili evropske politike, paralelno sa procesom pristupanja Crne Gore EU”, najavio je Rakčević.

On je kazao da odmah nakon lokalnih izbora, Podgorica mora dobiti viziju razvoja do 2030. godine.

“Koja će počivati na održivoj urbanoj mobilnosti, novom i sređenom električnom javnom prevozu, solarnoj i vjetro energiji, drugačijem urbanom planiranju, širenju zelenih površina i drugim važnim prioritetima”, rekao je Rakčević na konferenciji.

On je ocijenio da su potencijali koje Podgorica ima su ogromni i da se samo moraju iskoristiti na pravi način

Rakčević je istakao značaj međunarodne saradnje i povezivanja Podgorice sa drugim evropskim gradovima, njihovim ekspertima i zajedničkim projektima.

Navodi se da su osim Rakčevića, na konferenciji su govorili i gradonačelnici Valensije i Barselone, kao i zamjenici gradonačelnika i drugi visoki lokalni zvaničnici Brisela, Beča, Madrida, Tamperea, Amsterdama, Helsinkija, Budimpešte i drugih.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije