fbpx
NaslovnicaCrna GoraPobjednici onlajn kviza o EU posjetili Vladu

Pobjednici onlajn kviza o EU posjetili Vladu

Podgorica, (MINA) – Građani Crne Gore, kroz IPA fondove i brojne programe, već sada osjećaju koristi od procesa pristupanja, a te mogućnosti biće daleko veće kad država postane članica Evropske unije (EU), poručili su pobjednici onlajn /online/ kviza “Koliko znaš o EU?”.

U kvizu, koji je organizovao Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o EU i pristupanju Uniji, učestvovalo je 60 učenika.

Pobjednici kviza su učenica osmog razreda Osnovne škole (OŠ) „Štampar Makarije“ iz Podgorice, Mina Vrbica i učenici devetog razreda OŠ “Milan Vuković” iz Herceg Novog i „Sutjeska” iz Podgorice, Luka Dubanek i Dimitrije Boljević.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopštili su da su njih troje i još desetoro najbolje plasiranih učesnika kviza danas primili generalni sekretar Vlade Boris Marić, koordinatorka rada Ministarstva evropskih poslova (MEP) Ana Novaković Đurović i državna sekretarka u tom resoru Milena Žižić.

učesnici onlajn kviza, posjeta Vladi
foto: Vlada

Kako su naveli, učenike je, takođe, pozdravio i predsjednik Vlade Dritan Abazović.

Marić je upoznao osnovce sa funkcionisanjem Vlade, radom sjednica i ciljevima kojima Vlada teži.

On je istakao da su oni napredna, generacija tehnološkog napretka i budući građani EU.

Marić je pozvao učenike da prate rad Vlade i proces evropske integracije, postavljaju pitanja i budu aktivni građani.

Novaković Đurović je navela da su osnovci pokazali veliko znanje kada je u pitanju proces pridruživanja EU.

Ona je dodala da su ih osnovci oduševili ambicijom i interesovanjem za taj proces.

“To su pokazali i velikim učešćem u našem onlajn kvizu “Koliko znaš o EU?”. Zaista je bio jedan divan dan”, navela je Novaković Đurović.

Ona je poručila da će se MEP, u okviru svojih aktivnosti, potruditi da ima što više aktivnosti sa osnovcima.

“Jer i današnji dan je potvrdio da na mladima, bez dileme, ostaje svijet, i da će oni nositi dalje ovaj proces“, kazala je Novaković Đurović.

Iz Vlade su rekli da su osnovci, kao glavne prednosti članstva u EU, istakli mogućnost školovanja na prestižnim fakultetima u državama članicama Unije, putovanja bez granica, veća finansijska sredstva iz EU fondova, koji će Crnoj Gori biti na raspolaganju nakon stupanja u članstvo.

“Kao i pogodnosti za proizvođače poljoprivrednih proizvoda, koji će proizvode plasirati na evropskom trištu, bolje standarde i demokratiju i generalno, mogućnosti za napredovanje i bolji život svih građana”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je učenike zanimalo da saznaju šta Vlada radi na jačanju sajber sigurnosti, koji su izazovi na putu prema članstvu u EU, kao i koliko je Vlada otvorena prema inicijativama za participaciju građana u donošenju odluka.

Vrbica je kazala da je bilo lijepo iskustvo posjetiti Vladu.

„Mislim da bi trebalo da se organizuje više ovakvih kvizova i da mladima pokažemo i da nauče nešto više o EU“, rekla je Vrbica.

Dubanek, koji je osvojio drugo mjesto na kvizu, kazao je da je zadovoljan organizacijom događaja.

„Značajno mi je što sam čuo mišljenja mojih vršnjaka o pristupanju Crne Gore EU“, poručio je Dubanek.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije